(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

11 doden bij IS-aanslag in Irak

Sonja Dahlmans

Bij een aanslag in de Iraakse provincie Diyala zijn minstens 11 doden gevallen. Er vielen ook vijftien gewonden.

Vlakbij de Irakese stad Muqdadiya in de provincie Diyala is een aanslag gepleegd waarbij elf doden vielen en ten minste 15 mensen gewond raakten. De aanslag zou hebben plaatsgevonden in het dorpje al Rashad, waar met name sjiitische moslims wonen. Volgens de Iraakse veiligheidsdiensten hebben de aanvallers een aantal voertuigen gebruikt en semiautomatische wapens. Het zou om een aanslag van Islamitische Staat gaan. Het gaat om uitsluitend burgerdoden. Al eerder ontvoerde IS twee personen uit het dorp en kwam vervolgens terug om het dorp plunderen toen hun eisen niet werden ingewilligd.

Er waren dit jaar reeds eerder aanvallen van Islamitische Staat in de provincie Diyala. In september nog kwamen daarbij vijf mensen om het leven en in juni twee. De plaatselijke autoriteiten rapporteerden eind 2020 nog dat 95 procent van de christelijke bevolking uit de provincie was vertrokken vanwege extremistisch geweld en vervolging. De meesten vluchtten richting de hoofdstad Baghdad of naar de noordelijke provincie waar de Koerden de controle hebben.

Een ambtenaar, Abdullah al-Hayali, liet weten er “alles aan te zullen doen wat wij kunnen om de christenen terug in onze regio te brengen”. Al-Hayali riep op een kerk te bouwen waar christelijke erediensten kunnen worden gehouden. “Moslims en christenen maken deel uit van een staat van nationale harmonie. Eenheid, stabiliteit en veiligheid worden hierdoor ondersteund”, aldus al-Hayali. Voor de val van het regime van Saddam Hoessein en het aanhoudende geweld van IS woonden er in Irak naar schatting nog 1.8 miljoen christenen. Niet-officiele bronnen geven aan dat het aantal christenen in het land nu nog 450.000 zou zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “11 doden bij IS-aanslag in Irak”

  1. Ja, dan zat wellicht Saddam nog in het zadel en kon die Koerden uitmoorden met gifgas, maar dan schreeuwde men ook moord en brand. Laat die gasten daar gewoon verder oorlogje voeren.

Plaats een reactie

Delen