Von der leyen. Foto Shutterstock.

Von der leyen. Foto Shutterstock.

Uncategorized

12 lidstaten willen fysieke barrières tegen migratie, EU zegt nee

Ruben Notteboom

De EU wil de strijd aanbinden met Wit-Russische functionarissen, entiteiten en bedrijven. Brussel beschuldigt Minsk ervan migranten actief de EU binnen te brengen om druk uit te oefenen op de Unie. “Het gedrag van de Wit-Russische regering beschouwen we als een hybride aanval. De mensen die door (president Aleksander) Loekasjenko om politieke redenen worden gebruikt, beschouwen wij als slachtoffers”, aldus Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. “We willen deze door de overheid gesponsorde mensensmokkel verder indijken.”

Letland, Litouwen en Polen trokken als eerste aan de alarmbel. Wit-Rusland zou volgens die staten Iraakse en Afghaanse migranten in grote groepen over de grens smokkelen. Zo zou Minsk naar verluidt de buurlanden en EU willen destabiliseren en onder druk zetten om de sancties op te heffen.

Migratie als wapen tegen de EU

De Wit-Russische situatie is een netelige kwestie die uitgebreid werd besproken op de Europese top in Brussel. Het regime van Loekasjenko wordt ervan beschuldigd de verkiezingen vervalst te hebben. Na de verkiezingen braken er grootschalige protesten uit die hardhandig zouden neergeslagen zijn. Daardoor werden er sancties opgelegd door de EU.

De Unie wil de druk hoog houden, maar de migratiegolven uit Wit-Rusland maken het moeilijk. Wit-Rusland zou zelfs nieuwe migratieroutes geopend hebben om de buurlanden in een moeilijke situatie te dwingen. “Met deze landen gaan wij verder werken om deze door de overheid gesponsorde mensensmokkel in te dijken”, zei von der Leyen.

Fysieke barrières

12 lidstaten willen fysieke barrières opwerpen, maar dat ziet de EU niet zitten. Prikkeldraad en hekkens, gefinancierd met EU-geld, is voor de Unie een brug te ver. Niet alleen Letland, Litouwen en Polen, maar ook Oostenrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Griekenland, Hongarije en Slovakije hadden daar om gevraagd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

24 gedachten over “12 lidstaten willen fysieke barrières tegen migratie, EU zegt nee”

  1. 12 lidstaten vragen om het probleem concreet aan te pakken en de EU wil niet. Dit zegt heel veel over het democratische gehalte van de EU, die als het zo voort gaat gelukkig een vroege dood zal sterven. Je zou jaloers worden op de Engelsen, die net op tijd het zinkende moslimschip hebben verlaten.

  2. EU De vereniging van moraalridders, die hun moraalridderschap verheven achten boven de veiligheid en het verlangen naar verbondenheid van het plebs. We hebben een elite die vol is van zichzelf en leeg ten opzichte van de mensen die ze zouden moeten beschermen.

  3. Als Polen niet in de pas loopt dan is het hek van de dam!Als 12 lidstaten hekken vragen zegt de EU neen!De EU zal door interne ruzies ten onder gaan en veel “exits”staan in het vooruitzicht.

  4. de EU is terecht gekomen in een linkse dictatuur,Lenin achterna.dat Lukasjenko een anarchist heeft opgepakt mag niet van de linkse EU-bonzen,wel ze hebben pech.12 Eu-landen moeten ook weigeren om hun bijdrage te betalen en dat geld zelf bijeenleggen in een Oost-Europese vereniging zoals de vroegere EEG .Ze moeten hun blik op Rusland richten,dit is hun toekomst,wij worden een door moslims een zo lang gedroomde Sultanaat of Kalifaat,hun droom zal werkelijkheid worden.In de 16°eeuw is het hen mislukt,nu zullen de Turken en andere moslims hier de baas worden.De wokers,queers en andere lesbo’s en homo’s zullen moeten weglopen ,hun vriendjes zullen ze van de daken gooien,het kan verkeren zei bredero

  5. Van zulk een Europa dat zijn eigen multikuldingetje wil voortzetten VERLOS ONS HEER!!!Hopelijk duurt het niet lang meer met dat duivels Europa waarin een paar omhooggevallen linksen het beleid bepalen en de mensen alles door het strot duwt,Leve POLEN en HONGARIJE en de landen die zich durven verzetten tegen deze dictatuur,

  6. Die europeses dictators doen me lachen, ze spreken over vervalste verkiezingen in Wit-Rusland rewijl ze zelf niet eens verkozen zijn. Het is meer dan tijd om die dictators het zwijgen op te leggen.

  7. Ik vind dat dit artikel de EU (‘de Unie’) en “Brussel” te hoog aanslaat. Je zou moeten schrijven: de zogeheten unie ( met kleine letter) en Brussel niet gelijk stellen met de hoofdstad van dat monster, want zo legitimeer je onrechtstreeks de verdere verfransing. We mogen hun taalgebruik nooit overnemen, zelfs niet in het minste, want dan versterk je aanwezigheid van de vijand in de geesten van de lezer, je maakt de vijand “gewoner”, dus aanvaardbaarder. De vijand moet altijd aan de andere kant van de barrière blijven, hij is wie men niet nadert of wie men tenminste ontwijkt.

  8. En waarom wil ze dat niet, en waarom moet er nog meer ingevoerd worden ???
    Geef ons aub voor één keer een duidelijk antwoord. Kan je dit niet, of is je antwoord onvoldoende om het beschermen van het originele Europese volk… dan opdoeken die handel…

Plaats een reactie

Delen