Een parade van het Taiwanese leger (Shutterstock)

Een parade van het Taiwanese leger (Shutterstock)

Uncategorized

Al minstens een jaar Amerikaanse troepen in Taiwan

Pieter Van Berkel

De Verenigde Staten hebben in het geheim al minstens een jaar een militaire aanwezigheid in Taiwan. Het gaat om een kleine groep van speciale eenheden en mariniers die Taiwanese troepen opleiden.

Het gaat om ongeveer twee dozijn soldaten van de speciale eenheden en een niet nader benoemd aantal mariniers. Dat schrijft de Wall Street Journal. De groep werd ten tijde van de regering-Trump naar Taiwan gestuurd. De aanwezigheid van de mariniers werd al eerder opgemerkt, maar toen werd dat door de Taiwanezen afgedaan als een “routine uitwisseling en samenwerking”.

Sinds 1979, toen Washington D.C. diplomatieke betrekkingen aanknoopte met de Volksrepubliek China, hebben de Amerikanen geen permanente militaire aanwezigheid meer op het eiland.

Het nieuws raakt bekend ten tijde van toenemende spanningen tussen China en de Verenigde Staten en Taiwan. De laatste dagen vlogen er meer bijna 150 Chinese militaire vliegtuigen langs het Taiwanese luchtruim. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en wil het eiland met alle mogelijke middelen inlijven.

“China zal alle nodige stappen ondernemen om zijn soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen”, reageerde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op het nieuws van de Amerikaanse aanwezigheid. De Chinese regering roept de VS op de militaire hulp aan Taiwan stop te zetten.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen zei dat Taiwan “alles zal doen wat nodig is om zijn vrijheid en democratische manier van leven te verdedigen”. “Taiwan zoekt geen militaire confrontatie. Het hoopt op een vreedzame, stabiele, voorspelbare en wederzijds voordelige co-existentie met zijn buren”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Al minstens een jaar Amerikaanse troepen in Taiwan”

  1. Benieuwd hoe de Amerikanen zullen reageren wanneer Chinese soldaten op uitnodiging van de Canadese regering in Canada arriveren? Momenteel fictie maar zeg nooit nooit. De VSA provoceert China. Is het uit verveling dat de Yankees oorlog zoeken in Azië.

  2. U vindt het dus normaal dat een totalitair communistisch regime er mee dreigt om met geweld een democratische staat in te lijven? De vrije wereld (of wat daar nog van overschiet…) heeft de morele plicht om Taiwan uit de communistische klauwen te helpen houden…

  3. Maar Canada wordt niet existentieel bedreigd door de V.S, dus die vergelijking gaat niet op.
    Een klein land als België kan het zich permitteren het spel gewoonweg niet mee te spelen, maar voor een groot land is dat denk ik geen optie, dan trekken de anderen gewoon het laken naar zich toe.
    En als de grootmachten lokale machtsmonopolies kunnen vormen zijn de kleine landjes als eerste de klos.

Plaats een reactie

Delen