Amnesty International. Foto Shutterstock.

Amnesty International. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Amnesty International tikt Nederland op de vingers door toeslagenaffaire

Ruben Notteboom

Volgens Amnesty International schendt Nederland de mensenrechten. De Nederlandse Belastingdienst zou zich schuldig gemaakt hebben aan etnische profilering en discriminatie op basis van sociale klasse bij de uitvoering van kinderopvangtoeslagen. Deze toeslagenaffaire kan volgens Amnesty International niet door de beugel.

De Nederlandse Belastingdienst gebruikte een risicomodel om fraude te vermijden met kinderopvangtoeslagen. Dat model hield rekening met enkele risicofactoren; zoals het “al dan niet beschikken over de Nederlandse nationaliteit”. Dat is volgens Amnesty International een brug te ver, omdat mensen zonder de Nederlandse nationaliteit zo als fraudeurs worden bestempeld.

Amnesty International beschuldigt Nederland van etnisch profileren

Amnesty International spreekt van etnische profilering. “Etnisch profileren is een vorm van discriminatie en daarom in strijd met mensenrechten”, klinkt het maandagavond. “Daarnaast is er sprake van discriminatie op basis van sociale klasse, omdat de werkwijze bij toezicht en fraudebestrijding mensen uit lagere sociale klassen extra hard heeft geraakt.”

De Nederlandse overheid nam ondertussen al maatregelen om dergelijke affaires te vermijden, maar die vindt Amnesty International onvoldoende. “Zo zijn ambtenaren niet verplicht om de mensenrechtenrisico’s vooraf in kaart te brengen, is het toezicht op algoritmes ondermaats, en mogen overheidsinstellingen het gebruik en de werking van algoritmes geheim houden”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Mensenrechtenorganisatie wil “discriminatie bij beleidsvorming de wereld uit”

“Amnesty International is niet tegen het gebruik van algoritmes. Maar de bescherming van mensenrechten bij het gebruik ervan moet beter”, klinkt het nog maandagavond. “De Nederlandse overheid wil als leider worden gezien op het gebied van een door data gedreven overheid. Om een geloofwaardige leider te zijn, moet je het goede voorbeeld geven en de algoritmes die je zelf gebruikt duidelijk en bindend reguleren”, zegt Merel Koning van Amnesty International Nederland. Bovendien moeten de slachtoffers worden gecompenseerd. Amnesty International stapt met een rapport naar de Verenigde Naties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Amnesty International tikt Nederland op de vingers door toeslagenaffaire”

  1. Qed dat
    – je alles een verklaring kan geven die in je kraam past;
    – Amnesty International een bord voor zijn kop en oogkleppen op heeft;
    – AI Bewust de met feiten/ervaring onderbouwde gegevens negeert om toch maar de witte mens schuldig te verklaren;
    – AI blijkbaar vergeet wie hun (enige?) sponsors zijn.
    Maar één besluit mogelijk : de kraan naar dit nodeloos geldverslindende en verspillingen monster!

Plaats een reactie

Delen