Carles Puigdemont. Foto Shutterstock

Carles Puigdemont. Foto Shutterstock

Uncategorized

Catalaanse leider Puigdemont aangekomen bij Italiaanse rechtbank

Wijnand Meeus

De Catalaanse separatistische leider Carles Puigdemont is maandag aangekomen bij de rechtbank in Sardinië. Daar zal beslist worden of hij moet worden overgedragen aan Spanje. Hij werd eerder op 23 september gearresteerd en weer vrijgelaten in Sardinië.

Het Spaanse hooggerechtshof wil de 58-jarige Puigdemont berechten voor het illegale onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017 en de daaropvolgende mislukte afscheiding van Catalonië van Spanje. Hij verloor toen zijn ambt als hoofd van de regionale regering en vluchtte bijgevolg naar België.

Afgelopen vrijdag diende Puidgemont een verzoek in om zijn onschendbaarheid als Europees parlementslid in het kader van de voorlopige rechtsbescherming terug te geven bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Die immuniteit werd op verzoek van Spanje in maart opgeheven. In juli heeft het Europese Hof van Justitie hem voorlopige rechtsbescherming geweigerd, wat betekent dat hij momenteel geen parlementaire onschendbaarheid geniet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen