Binnenland politiek

CD&V wil verkoop van energiedranken aan jongeren aan banden leggen

Wannes Neukermans

CD&V-Kamerlid Nawal Farih wil de verkoop van energiedranken aan jongeren beperken. Daarom dient ze een wetsvoorstel in dat de leeftijdsgrens vanaf 16 jaar invoert voor de aankoop van energiedranken. Ook de verkoop nabij sportcentra en scholen via automaten wil ze beperkt zien. Daarbovenop hoopt ze dat energiedranken een gezondheidswaarschuwing moeten aanbrengen op de verpakkingen.

Uit onderzoek blijkt dat zes op de tien Belgische jongeren tussen 11 en 19 jaar energiedranken consumeren. Een op de zeven drinkt zelfs dagelijks energiedranken. “Dat zijn alarmerende cijfers, zeker als we zien dat zelfs kinderen jongeren dan tien jaar al in aanraking komen met deze dranken”, zegt Farih.

Als reden waarop dit problematische cijfers zijn, wijst ze op de gevaarlijke neveneffecten van (overmatig) gebruik van energiedrank. De hoge concentratie cafeïne kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn en hartritmestoornissen. Bij jongeren en kinderen kan dit zelfs neurologische aandoeningen als epilepsie tot gevolg hebben. De hoge concentraties aan suiker passen dan weer niet in een gezonde levensstijl, zegt Farih.

Energiedranken met alcohol gevaarlijke trend

Het mengen van energiedranken en alcohol is volgens het Kamerlid ook een gevaarlijke trend. Ook het mengen van energiedranken met alcohol is een gevaarlijke trend. “Deze combinatie zou namelijk zorgen voor een hoger alcoholverbruik, wat op zijn beurt leidt tot een verhoogd risico op verschillende soorten kanker.” Cafeïne vermindert bovendien de signalen van intoxicatie.

Om jongeren bewust te maken van de gevaren van energiedranken en hen ertegen te beschermen wil Farih dus de verkoop aan min-16-jarigen beperken en een gezondheidswaarschuwing meegeven. Ze pleit ook voor een beperking op reclame van energiedranken gericht aan jongeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen