N-VA in Wallonië doet denken aan Toon Van Overstraeten

Bart De Wever. Photonews

Cultuuroorlog

De Ceulaer scherp voor Anuna De Wever: “Wie u spaart omdat u een jonge vrouw bent, neemt u niet ernstig”

Anton Schelfaut

Joël De Ceulaer, journalist bij De Morgen, richt deze week zijn satirische brief aan klimaatactiviste Anuna De Wever. Die laatste kwam twee weken geleden in het oog van de storm terecht, nadat ze Studio 100-baas Gert Verhulst op Twitter een “oude witte heteroman” had genoemd.

In een interview voor De Morgen, met De Ceulaer in de hoedanigheid van interviewer, had Verhulst een puntje van kritiek geformuleerd op de klimaatmarsen. Die vormen volgens de Studio 100-baas de reden voor de zwakke verkiezingsuitslag van Groen in 2019. “Door de zondvloed aan commentaren, en ook wel door uw eigen cassante reactie, stond u derhalve wéér maar eens volop in het centrum van de aandacht. Terwijl iedereen weet dat u liever in de luwte blijft, om in alle discretie de aarde te redden, was u het voorwerp van menig krantenartikel en opiniestuk”, steekt De Ceulaer van wal.

Olie op het vuur

Volgens De Ceulaer gooide de klimaatactiviste met haar fameuze tweet een paar liter olie op het vuur. “Hoe men hem ook wendt of keert, de heer Verhulst is een ‘oude witte heteroman’. Hij torst in het hippe denken een zware verantwoordelijkheid voor de slavenhandel, de loonkloof, de teloorgang van de televisie en het fossiele militair-industrieel complex – en moet dus zwijgen over het klimaat”, zo vat hij de denkwijze van De Wever samen.

“Mag ik zo vrij zijn, mede uit eigenbelang, om deze manier van denken onrechtvaardig te vinden?”, vervolgt De Ceulaer. “Sedert Plato weten wij dat het lichaam de kerker is van de ziel. Niemand kiest ervoor om oud, wit, man én hetero te zijn. U hebt uw fysieke, identitaire kenmerken ook niet zelf gekozen: in Knack noemt u zichzelf een ‘jonge queer vrouw’. Waarbij u gemakshalve vergeet dat u wel degelijk – ja, komt-ie! – ook ‘wit’ bent. Nare lui zouden zeggen dat u op de intersectionele bingo van de onderdrukking slechts drie vakjes mag afvinken. Niet slecht, doch suboptimaal.”

Kritiek

Voorts benadrukt De Ceulaer dat bij respect altijd kritiek hoort. “Wie u en uw standpunten spaart omdat u een ‘jonge queer vrouw’ bent, neemt u niet ernstig. En dat doe ik wel.”

In die optiek stelt de journalist haar remedie voor de klimaatcrisis aan de kaak. “U werpt elke vorm van technologie achteloos terzijde en predikt letterlijk de revolutie: het kapitalistische systeem moet worden vernietigd. En dat vind ik – ik ga eerlijk zijn – niet echt aangewezen”, besluit hij. “Niet alleen omdat revoluties altijd uit de hand lopen (de ene dag ben je de held, de volgende dag sta je voor het executiepeloton), maar ook omdat ons economisch model – met alle nadelen die erbij horen – het enige is dat mensen uit de armoede weet te tillen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “De Ceulaer scherp voor Anuna De Wever: “Wie u spaart omdat u een jonge vrouw bent, neemt u niet ernstig””

  1. Anuna/Greet/Groen hun acties rond klimaat zijn van nul betekenis zolang : 1. niet alle landen meedoen 2. niet gestreefd wordt naar een langzaam dalende wereldpopulatie. In die zin gaan ze best allemaal van hun tak maken bij Xi ping, Indië, Poetin, IS, taliban, Afrika/moslim landen,…… Hun woke gezever begint stilaan contra-productief te worden, rector Sels vreest zelfs voor onafhankelijk onderzoek in de KUL.

  2. Nu heb ik de tekst drie keer nagelezen en help mij even want ik zie nergens het woord “blank” staan. Ook het artikel in de morgen heb ik gelezen en kan me niet herinneren dat daar over “blank” is gesproken. En mocht dat dan zo zijn, dan nog zie ik het probleem niet, het idiote woke-gedoe laat ik aan de sukkels; Blank is gewoon een synoniem voor iemand met een witte huidskleur, das al.

  3. Als je zo groen wil zijn trezebees, laat dan ook geen tatoo’s zetten, ook dat is onnodig energieverbruik en vervuiling.
    En laat het tatoo’s zetten en nemen aan mensen die NIET in al jou onzin geloven!

  4. Dat zegt hij ook niet..Ze gebruikt-hoe kan het ook anders- natuurlijk het politiek “correcte” en “woke” woord voor een blanke man : en dat is dan natuurlijk een “witte” man..Politiek “correct” maar wel foutief vertaald vanuit het Engels…Maar ja, taal evolueert natuurlijk en wat vroeger foutief Nederlands was is nu plots “correct”..

  5. Een arrogant snotneusje met een identiteitscrisis dat niet weet of ze 1 of 0 is hoeft enkel maar naakt voor de spiegel te gaan staan om te weten welk vlees er in haar kuip zit…niemand wordt onzijdig geboren om dan haar verwarring tussen de oren te misbruiken voor media aandacht en het klimaat waar ze geen kaas van gegeten heeft.
    Ga naar school zoals een normale tiener, meiske, wij zullen wel zelf nadenken daar hebben we geen queer bij nodig die niet eens weet wat ze is.

Plaats een reactie

Delen