Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Foto Photonews

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Foto Photonews

Uncategorized

Demir: “Federale ministers maken sier op Noordzee, maar ik mag miserie oplossen”

Pieter Van Berkel

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft hard uitgehaald naar de federale communicatie over de uitbreiding van windmolenparken op de Noordzee. “Het is natuurlijk wel plezant als de federale ministers sier maken op de Noordzee, maar ik mag de miserie oplossen”, antwoordde ze op een vraag van Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang).

Minister van Noordzee Vincent van Quickenborne (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) kondigden enkele weken geleden aan dat de windmolencapaciteit op zee verdrievoudigd zal worden. Daarvoor wordt de tweede, nog in de steigers staande zone voor windenergie, de Prinses Elisabethzone, verder uitgebreid.

Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) vroeg woensdag in de Commissie voor Energie wat de impact van de federale aankondiging op het Ventilusproject is. Dat project is een nieuwe, bovengrondse hoogspanningsverbinding van Elia in West-Vlaanderen om de windenergie te transporteren. Het project kan op heel wat weerstand rekenen van omwonenden en lokale besturen. Demir stelde dit jaar een intendant in, Guy Vloebergh, die draagvlak voor het project moest vinden.

Demir: “Plezant als de federale ministers sier maken op de Noordzee

Demir kon nog geen uitsluitsel geven de impact en liet weten daarover meer duidelijkheid te vragen aan de intendant en experten. Wel liet ze weten “dat de burgerplatformen zeer ontstemd waren over de federale communicatie van vorige week”.

“Het is natuurlijk wel plezant als de federale ministers sier maken op de Noordzee”, zei Demir. “Maar het is echt verschrikkelijk, ik heb al vaak samengezeten met die mensen, en die miserie mag ik natuurlijk weer oplossen. Als er tenminste een oplossing is.”

Demir liet ook weten dat ze niks zou vergunnen “zolang alle burgemeesters in de streek zich daartegen verzetten”. “Draagvlak vind ik heel belangrijk. Als het project niet goed is, als alle burgemeesters zich daar keihard tegen verzetten – dat is wat ik vandaag zie en lees –, dan heeft het ook geen zin om dit project voort te zetten. Het laten doorgaan, de sleutel van dit project ligt in de handen van de burgemeesters in die streek. Ik zal afwachten wat hun input zal zijn, zij zullen de facto beslissen of Ventilus zal doorgaan of niet”, zei de minister.

Van Rooy: “Blijf het ongelooflijk vinden dat voor zo’n inefficiënte vorm van energie wordt gekozen”

“Als je spreekt over klimaattransitie, collega’s van Groen, dan moet je toch ook zorgen dat je een draagvlak hebt. Als dat er niet is bij de bevolking en nog minder bij de burgemeesters, dan is er wel een probleem”, aldus nog Demir.

Van Rooy besloot met een kritische noot over windenergie. “Ik vraag me af of er genoeg draagvlak is voor de windparken op zee bij het totaal verstoorde ecosysteem”, zei Van Rooy. “Ik blijf het ongelooflijk vinden dat er wordt gekozen voor zo’n inefficiënte vorm van energieopwekking in het kader van het klimaat: zeer veel inname van oppervlakte, zeer veel landschapsvervuiling, zeer veel grondstoffenverbruik voor bitter weinig energie. Dat is en blijft de essentie van de windmolens.”

“Windenergie op zee meest beloftevol”

Volgens Van Quickenborne (Open Vld) en Van der Straeten heeft de uitbreiding van de windmolenparken op zee geen impact op Ventilus. “Ook Elia bevestigt dat hiervoor geen bijkomende versterking op land nodig is. De federale regering maximaliseert de voordelen voor de geplande projecten die zijn opgenomen in het Vlaams regeerakkoord”, klinkt het in een reactie aan Belga.

Van der Straeten en Van Quickenborne zeggen wel begrip te hebben voor de ongerustheid. “Wind op land wordt vaak geconfronteerd met lokale oppositie en moeilijke vergunningstrajecten waardoor extra windenergie op zee op vlak van publieke aanvaarding en potentieel, het meest beloftevol is om de Belgische groene stroomproductie te verhogen”, besluiten de federale ministers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over “Demir: “Federale ministers maken sier op Noordzee, maar ik mag miserie oplossen””

  1. tja , politiek op grond van jointjesdenkbeelden en waanideeën , verpakt in wollige modieuze praatjes . waarschijnlijk het gevolg van op hol gejointe breinen . gelukkig heeft zuhal meer ballen aan haar lijf als Jan Hesp .

  2. Kan Van Quickenborne geen wind maken in Kortrijk (4 windmolentjes E17) of is daar geen draagvlak voor. Kan beter gaan zeilen op de Noordzee als het windstil is, want hij maakt zelf genoeg wind. Blazen maar Q!

  3. na een windpark nu de koekjes doos.Quickie en tinne vormen een mooi duo,de ene myop en de ander high,hoe zullen die ooit de Ring 0 oversteken ,tenzij er geen auto’s meer zijn

  4. Wanneer krijgen we eens te horen hoeveel subsidies die windmolenparken op zee al gekregen hebben via de belastingbetaler om rendabel te kunnen zijn?Die molens gaan geen eeuwigheid mee,hoeveel kost de recyclage van zo’n park?Over het aantal (beschermde) vogels die jaarlijks in de wieken tot moes worden gedraaid hoor ik van onze blowende geite wollensokkers hoor ik ook niets om over de hoogte vervuiling(300m) maar te zwijgen.

Plaats een reactie

Delen