Aerial illustration picture from a drone shows the Doel nuclear power plant, Tuesday 24 November 2020, in Doel, Beveren. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Uncategorized

Demir pleit voor verlenging levensduur jongste kerncentrales: “Zonder halen we de klimaatneutraliteit niet”

Wannes Neukermans

Vlaams minister van Milieu en Omgeving Zuhal Demir roept de federale regering op om de levensduur van de twee jongste kerncentrales van ons land te verlengen. Dat doet ze in Trends Talk op Kanaal Z, in aanloop van de VN-Klimaattop COP26 in Glasgow. “Als we met z’n allen zeggen dat we klimaatneutraliteit willen tegen 2050, dan zal dat helaas niet kunnen zonder kernenergie.” De Belgische delegatie zal in Glasgow niet met één stem spreken, vreest Demir.

De COP26, die eind deze maand begint, is de 26e jaarlijkse klimaattop van de VN. Tijdens deze editie zullen de deelnemende landen de afspraken van het Parijsakkoord van 2015 verder uitwerken. Ook zal men zoeken naar klimaatfinanciering en een concreet traject om de klimaatdoelstellingen te bepalen.

Naast Zuhal Demir, die als Vlaams minister zal deelnemen, zullen ook haar regionale en federale collega’s en premier De Croo deelnemen aan de top. “Glasgow is een belangrijke uitdaging. We moeten met zijn allen, heel de wereld, de broeikasemissies naar beneden halen”, aldus Demir.

Demir vreest echter dat het “zeer moeilijk” zal worden om op de klimaattop als Belgische delegatie met één stem te spreken. De federale regering plant een kernuitstap tegen 2025, maar volgens de Vlaamse minister kan ons land zonder kerncentrales de VN-klimaatdoelstellingen niet halen. “Ik ben daarover niet dogmatisch maar pragmatisch. Dat is logisch verstand”, zegt Demir. “We moeten voldoende energie hebben met zo weinig mogelijk import. En het moet betaalbaar en proper zijn. Kernenergie is milieuvriendelijker dan gas: er is geen CO2-uitstoot. Als we in Europa klimaatneutraliteit willen tegen 2050, dan zal dat helaas niet kunnen zonder die kerncentrales.”

Oproep aan De Croo

De komende weken zullen beslissend zijn voor de energietransitie in ons land. De veiling van de subsidies voor nieuwe gascentrales komen er aan en daarnaast volgt de beslissing van de federale regering om de laatste kernreactoren al dan niet uit te schakelen tegen 2025.

De Vlaamse minister van Energie doet een oproep aan haar federale collega’s: “Verleng de levensduur van de twee jongste kerncentrales. En talm daar niet langer mee. Hoe langer je wacht met die verlenging, des te duurder het zal worden. We hebben helaas niet de luxe om zo’n duurzame bron van energie uit te sluiten. Nadien moet bekeken worden hoeveel energiecapaciteit we daarnaast nog nodig hebben. Daar kunnen dan de nodige stappen voor gezet worden. Maar nu wordt er omgekeerd gewerkt, door eerst te sluiten en dan gascentrales te bouwen.”

Afgelopen week raakte het bekend dat Frankrijk een toekomstplan opgesteld had om het land meer duurzaam en concurrentieel te maken. Er komt daar onder meer een investering van 1 miljard euro in de ontwikkeling van compacte, modulaire kernreactoren. Zuhal Demir: “Ik vind dat verstandig. Nederland doet dat ook. Ik heb vorige week nog de Nederlandse minister van Energie bezocht. Ze zijn daar veel slimmer in dan in België. Nederland is enorm veel onderzoek aan het doen, is de zaken in kaart aan het brengen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Demir pleit voor verlenging levensduur jongste kerncentrales: “Zonder halen we de klimaatneutraliteit niet””

  1. We mogen ook niet vergeten dat de sluiting van kerncentrales politiek is ingegeven . In de rest van de wereld is het principe dat kerncentrales 60 jaar na opstart gestopt worden . De oudste draaiende centrale in Europa bevind zich in Beznau (Zwitserland) met opstart in 1969 ,deze zal tot minstens 2029 blijven draaien.
    Volgens deze cijfers kunnen onze centrales nog tot 2035 & 2045 stroom blijven leveren en bijdragen aan minder CO2 uitstoot.
    Moet de stekker niet uit de Vivaldi regering getrokken worden ? Premier De Croo heeft in 2010 toen hij net voorzitter van open VLD was geworden de regering De Haene al eens laten vallen . Dan kunnen we veel gemakkelijker onze CO2 norm halen en misschien nog enkele kerncentrales die voor een deel op kernafval draaien bijbouwen . (Myrrha in Mol ) Super veilig gekoeld met Lood en Bismut

  2. Het geld voor windmolens had beter geïnvesteerd geweest in kernenergie. Windmolens, Middeleeuwse oplossingen in de 21e eeuw, niet echt een goed idee. Maar ja, emo, emo en nog eens emo. Verstand gaan we misschien moeten zoeken als we het wat minder goed hebben, dank zij Groen.

Plaats een reactie

Delen