Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en huidig president Erdogan. Photo News

Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en huidig president Erdogan. Photo News

Cultuuroorlog

Echtpaar klaagt Britse overheid aan vanwege transgender-richtlijnen op school

Sonja Dahlmans

Het christelijke echtpaar Rowe klaagt vandaag de Britse overheid aan. Het stel heeft bezwaar tegen de transgender-richtlijnen die op de school van hun zesjarig zoontje worden gebruikt. De familie Rowe wil dat hun christelijke overtuigingen worden gerespecteerd in het onderwijs.

Nigel en Sally Rowe willen een rechterlijke toetsing omdat zij vinden dat de ministers de transgender-richtlijnen, die de scholen in het graafschap Cornwall hanteren, onvoldoende betwisten. Het gaat onder meer om richtlijnen voor genderneutrale toiletten op school. Ook bieden deze richtlijnen leerlingen de kans om zich te kleden naar het gender waarmee zij zich identificeren. “Wij hebben dit besluit niet gemakkelijk genomen, maar gelet op de escalatie van de zaak denken wij dat het gerechtvaardigd is. Naar onze mening moet de overheid worden uitgedaagd. De richtlijnen moeten worden geschrapt en worden vervangen door beleid dat minder partijdig is”, aldus Nigel Rowe.

De kinderen van de familie Rowe zitten op een christelijke school. Het hoofd van de school zou de ouders voor de keuze gesteld hebben om mee te gaan in het erkennen van transgenderisme, of gelabeld te worden als ’transfoob’. Hij zou daaraan toegevoegd hebben dat als mevrouw Rowe de richtlijnen inzake transgenderisme niet zou accepteren, zij haar job kon verliezen. De school verdedigde zich in een schriftelijke reactie, na overleg met de diocese van Portsmouth. Zij willen ’transfobisch’ gedrag, waaronder het niet willen geloven dat een transgender een ‘echte’ vrouw of man is, aanpakken. Ook het gebruik van de juiste naam en de juiste voornaamwoorden hoort hier volgens de school bij. De schoolleiding liet ook weten het niet noodzakelijk te vinden om uit te gaan van een medische of psychologische beoordeling en alleen af te gaan op wat de leerling zelf zegt.

Complexiteit

Volgens beide ouders is de transgenderproblematiek te complex voor zeer jonge kinderen om te kunnen begrijpen. “Genderdysforie is iets waar wij als christenen met veel liefde en compassie op moeten reageren”, zegt vader Nigel. “Dit gaat echter over een ideologie die inmiddels is ingebed op scholen, bij lokale autoriteiten en in de Kerk van Engeland (Anglicaanse kerk). Deze ideologie veroorzaakt op de lange termijn ernstige schade aan duizenden kinderen.”

De ouders zeggen dat hun zesjarig zoontje op een dag heel verward thuiskwam. Hij zou niet begrijpen hoe het kon dat een klasgenootje de ene dag nog een jongen was, maar de volgende dag gekleed in een jurk naar school kwam. De oudste zoon van het gezin werd twee jaar geleden vanwege soortgelijke problemen van school gehaald. Beide kinderen krijgen inmiddels thuisonderwijs.

In Schotland kregen scholen te horen dat onder nieuwe overheidsrichtlijnen kinderen vanaf vier jaar hun naam en gender op school mogen veranderen zonder toestemming of medeweten van hun ouders. Onderwijzers mogen hierover geen kritische vragen aan kinderen stellen. Het 70 pagina’s tellende document stelt ook dat transgenderisme op elke leeftijd naar buiten kan komen. Maar wanneer kinderen jonger dan 16 jaar formeel hun naam of hun gender willen wijzigen, moeten zij dit samen met een van de ouders schriftelijk aan de school laten weten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

7 gedachten over “Echtpaar klaagt Britse overheid aan vanwege transgender-richtlijnen op school”

  1. “De ouders zeggen dat hun zesjarig zoontje op een dag heel verward thuiskwam.” in tegenstelling tot wat we hem vertelden over onzichtbare hemel en hel en een lijk dat terug levend werd of god die Abraham zijn zoon liet vermoorden “om hem te testen” . Ja hoor…

  2. Men zal nog de Islam dankbaar zijn omdat die (als laatse godsdienst blijlbaar) het biologische feit van jongen-meisje respecteren.
    Voor de rest is de Europese cultuur binnen de 10 jaar volledig verdwenen.

  3. Mijn zoon kwam ook heel verward thuis toen ze op school op de speelplaats zegden dat als jezelf laat ontploffen tussen ongelovigen je 72 maagden zal krijgen. Er is een groot verschil tussen een geloof dat je van thuis uit kiest of thans meer opgedrongen krijgt en het opleggen van een richtlijn dat als dogma moet ingevoerd worden om minder dan 1% van de bevolking eventjes te plezieren. We hoeven niet mee te stappen in gekte, 99% van de mensen zijn in deze gelijk en we gaan de wet en de maatschappij niet veranderen voor die 1%! We gaan het niet verbieden, maar we mogen het niet opdringen want dan wordt het (positief) discrimineren, en dan mag niet van unia.

Plaats een reactie

Delen