Steeds meer mensen zouden lijden aan eco-angst. (Shutterstock)

Steeds meer mensen zouden lijden aan eco-angst. (Shutterstock)

Uncategorized

‘Eco-angst’: steeds meer mensen lijden mentaal onder klimaatcrisis

Damien Segers

Steeds meer mensen kampen met psychologische problemen door de klimaatcrisis, een fenomeen dat ‘eco-angst’ genoemd wordt. Dat blijkt uit een peiling van denktank Global Future, afgenomen vlak voor de klimaattop in Glasgow. Dat meldt The Guardian.

Uit een peiling blijkt dat een duidelijke meerderheid van de mensen gelooft dat de klimaatverandering een grotere impact zal hebben op de mensheid dan de coronacrisis. Die peiling is afgenomen in het kader van een studie naar ‘eco-angst’. Dat is een term die verwijst naar de psychologische impact van de klimaatverandering. Het is vooralsnog geen officiële medische diagnose. De Amerikaanse psychologenvereniging noemt het een “chronisch klimatologisch doemdenken“. Uit de studie blijkt dat 78 procent van de ondervraagden zelf aangaven enige mate van ‘eco-angst’ te ervaren. Er was opmerkelijk genoeg geen verschil te zien tussen leeftijdsgroepen of sociale klassen. Zowel ouderen als jongeren ervaren deze angsten. Daarnaast is er ook geen onderscheid tussen de arbeidersklasse en middenklasse.

Waarschuwing voor politici

De auteurs van de studie verklaren dat de resultaten een waarschuwing moeten zijn voor politici. Zij zouden namelijk van mening zijn dat angst voor klimaatverandering enkel iets is voor de jonge stadsbewoner uit de middenklasse. “Iedereen, arm of rijk, jong of oud, lijdt aan ‘eco-angst’. Daarom moeten cynische poltici het volk niet verder verdelen met drukkingsmiddelen zoals de brandstofprijzen. Dat is niet alleen fout, maar ook een strategische blunder“, aldus Rowenna David, auteur van het onderzoek en voorzitter van de denktank Global Future.

Het onderzoek toonde ook aan dat het vertrouwen in verandering niet aanwezig is. Zo denkt 31 procent van de ondervraagden dat de klimaattop in Glasgow geen enkel effect zal hebben op het beleid. De auteur geeft alvast het volgende advies mee aan politici: “Zij die de volgende verkiezingen willen winnen moeten de bezorgdheden van de stemmers in acht nemen. Uit ons onderzoek blijkt dat een betekenisvol antwoord op de klimaatverandering daar een van is“.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

9 gedachten over “‘Eco-angst’: steeds meer mensen lijden mentaal onder klimaatcrisis”

  1. En wie is verantwoordelijk voor die ” eco angst ” ? de angstzaaiers , de klimaatgekkies , en de onnozele verraders die zich politiekers noemen . Neem al die gesubsidieerde paniekzaaiers en beroepsgediscrimineerden hun subsidies en gesubsidieerde jobkes af , doe ze echt werken om de veroorzaakte schade te vergoeden .
    Glasgow is trouwens het beste bewijs hoeveel ze met het klimaat en de mensen inzitten : op het moment dat Glasgow het al meer dan moeilijk genoeg heeft om de rampschade binnen de perken te houden , gaan ze daar nog wat in de weg lopen . Met vliegreisjes naar Brussel ,om van daar met een nutteloze circustrein de show te gaan stelen .

  2. Het klimaat is sinds de aarde bestaat al oneindig vele
    malen verandert. Er was een tijd dat de Zuidpool
    weelderige bossen droeg en een gematigd klimaat had.
    Doemdenken is niet de oplossing.De mensheid heeft zich dus
    telkens weer moeten aanpassen aan het veranderd klimaat.
    En is dat blijkbaar gewoon geraakt.
    We hebben de technologieën om er nogmaals iets mee te doen.
    Dus hou op met die zogenaamde ecoangst aan te jagen:
    het is misdadig.
    Ik ben voor een optimistische aanpak met de middelen waarover we beschikken.

  3. Wanneer een probleem een business wordt, tracht men die altijd duurder te verkopen dan zijn kostprijs. Het is voor velen een Job protectie (ngo’s + bedrijven) geworden, en geldgewin, zodat het buiten proportie voorgesteld wordt en evolueert. Worden er nog altijd ijsberen afgeschoten tegen grote bedragen op de noordpool? De psychische schade die men door Angst veroorzaakt zou wel eens meer kunnen kosten dan de baten van het probleem. Stop het geestelijk misbruiken en angst zaaien bij kinderen.

  4. Ik heb niks mentale problemen van klimaat noch virusangst. Het zijn de onnozele schaapjes die blind de leugenmedia volgen. Ik leef elke dag zoals ik wil en voel me daar best goed bij en zonder dat cst fabeltje.

Plaats een reactie

Delen