Het voetbalstadion van Newcastle - Afbeelding: Shutterstock

Het voetbalstadion van Newcastle - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Engelse voetbalclub roept fans op om “cultureel ongepaste kleding” bij wedstrijden te vermijden

Niels Geerinck

De Engelse voetbalclub Newcastle roept haar fans ‘uit bezorgdheid’ op om geen “cultureel ongepaste” kleding meer te dragen tijdens wedstrijden. De uitlatingen komen er nadat de club onlangs in Saoedi-Arabische handen viel.

De club deed de opvallende oproep na de wedstrijd tegen Tottenham, tevens ook de eerst wedstrijd onder het nieuw bewind. Daar zouden sommige fans traditioneel Arabische gewaden en hoofdtooien gedragen hebben. Volgens de club kan dit anderen beledigen.

Zo roepen ze hun fans ter attentie via sociale media: “Newcastle United roept de supporters op zich te onthouden van het dragen van traditionele Arabische kleding of op het Midden-Oosten geïnspireerde hoofdbedekkingen tijdens wedstrijden als ze normaal gesproken dergelijke kleding niet dragen”, zo verklaart de club op Twitter.

“Cultureel ongepast en kan anderen beledigen”

Het bestuur van de voetbalclub benadrukt echter wel dat niemand van de aanwezige Saoedische delegatie aanstoot nam aan de kleding van de fans. Maar toch vinden ze dat het dragen van zulke kleding “cultureel ongepast is en anderen dreigt te beledigen“.

“Niemand in de nieuwe eigenaarsgroep was op enigerlei wijze beledigd door de kleding van de fans die ervoor kozen om op deze manier te vieren. Het was een gebaar dat werd erkend als positief en verwelkomend in zijn intentie. Er blijft echter de mogelijkheid bestaan dat het op deze manier kleden cultureel ongepast is en anderen dreigt te beledigen”, zo gaat de verklaring verder.

Als slot laat de club weten dat “alle bezoekers van de club worden aangemoedigd om te dragen wat de norm is voor hun eigen cultuur of religie” en “blijven de brede en rijke multiculturele gemeenschappen en groepen weerspiegelen waaruit de club trots zijn steun put”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Engelse voetbalclub roept fans op om “cultureel ongepaste kleding” bij wedstrijden te vermijden”

  1. Reden te meer om zich allemaal als Arabieren te verkleden. Weg met dat wijzend vingertje, tijd voor verandering. Als ze zich al gaan bemoeien met uw klederdracht, mensen toch, hou op.

Plaats een reactie

Delen