Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Europese mensenrechtenhof vindt levenslange gevangenisstraffen “onmenselijk”

Simon Segers

Levenslange gevangenisstraffen die pas na 40 jaar de mogelijkheid tot voorwaardelijke vrijlating bieden, zijn onverenigbaar met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat heeft het Europese Mensenrechtenhof (EHRM) beslist na een klacht van twee Hongaren die in eigen land veroordeeld waren.

De geviseerde celstraffen bieden “geen reëel perspectief op vrijlating” en zijn daarom “niet verenigbaar met het Verdrag”, zegt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een verklaring. Het gaat meer bepaald om de schending van artikel 3, dat “onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen” verbiedt.

Twee Hongaren, die in 2010 en 2013 in eigen land tot levenslange celstraffen werden veroordeeld, waren naar het Hof in Straatsburg gestapt om hun zware straf aan te vechten. Ze vonden dat hun veroordeling neerkwam op een levenslange celstraf, zonder uitzicht op vrijlating. Hongarije moet de twee veroordeelden nu een vergoeding van 3.000 en van 10.600 euro betalen. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

17 gedachten over “Europese mensenrechtenhof vindt levenslange gevangenisstraffen “onmenselijk””

  1. België pas dit soort justitie allang toe. Justitie gaat zelfs zover dat massamoordenaars uit Syrië geen of straffen met uitstel krijgen, groepsverkrachters een opstel moeten schrijven en subsidiesjoemelaars zelfs na een jaar niet eens vervolgd worden. Voer maar eens een verkeerd bedrag bij de onjuist code op uw belastingbrief in als gewone burger, maar daar zal het EU mensenrechtenhof geen rekening mee houden, zeker niet als het om blanke heteromannen, Engelsen, Polen of Hongaren gaat.

  2. Het rondje Orban pesten door de Europese elite is weer bezig. Zou Orban onder de indruk zijn van deze dwaze uitspraak? Ik hoop dat Hongarije de doodstraf weer invoert. Dan is er pas gerechtigheid. Orban for president!

  3. De mensen die reageren hebben weer bloed geroken. Gelukkig bestaat er zoiets als het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Of zouden ze misschien sympathie hebben voor de sharia?

  4. Hoe is het mogelijk ?
    Eerst schaffen ze de doodstraf af voor zeer zware feiten, zie bvb Dutroux. En dan vinden ze levenslange opsluiting onmenselijk.
    Onmenselijk is meestal wat die criminelen gedaan hebben en nog zullen doen als ze weer vrij komen.

  5. Dus mensen van alles aandoen en klagen dat ze levenslang krijgen? De mensen die vermoord zijn of door een ander misdrijf hun leven tot een hel gemaakt is hebben dus (alweer, diepe zucht) veel minder rechten? Leg het ook allemaal maar uit aan de nabestaanden van de slachtoffers!!!

  6. Als we die gekken van Europa laten doen gaat het nog zo ver komen dat we Marc Dutroux moeten vrijlaten en hem een dikke schade vergoeding moeten betalen voor het hem aangedane leed.

  7. Dit “Hof” moet dringend vleugels geknipt worden te beginnen met de Linker , zodat jurisprudentie qua “mensenrechten” uiteindelijk terug naar de Natiestaten gaat met eigen nationale interpretatie ter zake. Opdat de vermeende “Rechten vd Crapuleuze Mens” niet zouden primeren op de “Rechten vd Slachtoffer Mens”

Plaats een reactie

Delen