Mark Zuckerberg - Afbeelding: Shutterstock

Mark Zuckerberg - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Facebook-klokkenluider Haugen is vastberaden: “Er komen nog heel wat onthullingen aan het licht”

Niels Geerinck

Frances Haugen is een voormalig medewerker van Facebook. Ze lekte tienduizend interne documenten aan de pers en de Senaat, waaruit bleek dat Facebook hun algoritmen inzet voor heel wat andere doeleinden. Haugen klaagt het gebrek aan transparantie bij de socialenetwerksite aan.

Haugen begon haar carrière nadat ze Computerwetenschappen studeerde aan Olin College. In 2008 maakte ze de overstap naar Google waar ze werkte voor Google Books. Ongeveer 10 jaar later ging ze aan de slag bij Facebook in het “Civic misinformation team” oftewel een werkgroep die zogenaamde “misinformatie” online dient tegen te gaan. Ze was dinsdag aanwezig in de Senaat om haar onthullingen te doen.

Algoritme en winstmarges

Volgens Haugen schuilt het gevaar van Facebook in de algoritmes die de site op de gebruikers loslaat. Sinds 2018 werd een nieuw algoritme in werking gebracht waardoor automatisch inhouden die voor interactie zorgen, naar voren komen. Haugen voegt toe dat Facebook de werking ervan liet onderzoeken. “Facebook beseft dat mensen minder lang op de site blijven, indien je het algoritme aanpast. Gebruikers klikken dan minder op advertenties en dus verdient de site minder geld.”, zo klinkt het.

Instagram en sociale media

Haugen maakt zich sterk dat de negatieve invloed van dergelijke algoritmes onderschat wordt. Zo waarschuwde ze ook voor de algoritmes op Instagram, de zusteronderneming van Facebook. Volgens haar zijn jongeren die actief het platform gebruiken, vaak niet in staat om de gevolgen ervan in te schatten. Daarom pleitte Haugen voor het verbieden van sociale media bij jongeren onder 16 jaar. Nu rust die grens op 13 jaar. “Facebook maakt winst op de veiligheid van onze kinderen. Dat kan gewoon niet.”, aldus Haugen. “Facebook weet uit eigen onderzoek dat de apps de mentale gezondheid van mensen kan schaden.”, zo gaat ze verder.

Volgens Facebook-ceo Mark Zuckerberg zijn de aantijgingen van Haugen “gewoon niet waar” en stelt het bedrijf winst niet boven de veiligheid van gegevens van gebruikers. Hij voegde aan zijn verklaring toe dat het bedrijf ook meer rekening is gaan houden met de gevolgen op de geestelijke gezondheid van kinderen.

Juridische stappen

De advocaat van Haugen is zeker dat er “nog meer onthullingen” over het bedrijf zullen volgen. Hij merkt een “grote stijging” van het aantal (voormalig) Facebook-medewerkers die hem en Haugen benaderen en ze willen vervoegen. Zo willen ze niet enkel Facebook in de VS voor de rechter dagen maar er worden ook stappen bekeken om dit in Frankrijk en Groot-Brittannië te doen. “Daarnaast is er ook veel interesse uit de rest van Europa.”, zo klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over “Facebook-klokkenluider Haugen is vastberaden: “Er komen nog heel wat onthullingen aan het licht””

  1. Facebook? Nooit van gehoord. :-). Wie niet wil gecontroleerd worden, kent facebook ook niet. Enkele miljarden sukkelaars delen iedere scheet die hun baby heeft gelaten, of dergelijke nonsens via Big Brother. Laten we onze kring, waarmee we informatie delen, beperken tot wie ons lief is, of wie ons nauw ter harte ligt. Facebook en afgeleiden is daartoe niet echt geschikt. Stuur eens een sms, bel eens, ga eens langs. Vooral dat laatste is belangrijk. We hebben facebook niet nodig. We hebben elkaar nodig en Facebook is daar geen goed medium voor.
    Facebook is groot geworden op kap van mensen die vergeten zijn wat écht menselijk contact betekent. Facebook, fakebook. En de rest van de sociale media is eveneens Big Brother. Onze geliefde webstek Pal zit ook op facebook en Twitter. Het wacht waarschijnlijk tot het moment dat het daar ook geblokkeerd wordt wegens te politiek incorrect. Of misschien doet Pal nu al aan zelfcensuur en buigt het de knie voor Big Brother. Wie weet?

  2. De getuigenissen van dat mens zullen gebruikt worden om internet nog meer te censureren. Het is een vergiftigd geschenk en een paard van Troje. Dat mens is nog lid geweest van linkse censuur organistaies.

  3. zolang er idioten zijn die hun ganse leven op facebook smijten zal dit blijven duren. verwijder je profiel en negeer zulke criminele bedrijven, hoe minder gebruikers hoe minder macht ze hebben. en laat het eens heel goed inzinken dat ze geen klanten of abonees hebben maar “gebruikers” zoals bij alle verslavende middelen.

Plaats een reactie

Delen