Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Facebook laat minder kritiek toe tegen publieke figuren

Simon Segers

De sociaalnetwerksite Facebook zal niet langer toestaan dat gebruikers zich op bepaalde manieren negatief uitlaten over publieke figuren. Deze maatregelen maken deel uit van een strategie om kwetsbare groepen te beschermen tegen online haat.

Tot op heden is het mogelijk om kritiek of beledigingen te uiten over bekende mensen op het sociale mediaplatform. Facebook vindt echter dat activisten en “verdedigers van de mensenrechten” eerder in het publiek oog staan omwille van hun werk, dan wel hun persoon. Zij zijn met andere woorden “onvrijwillige publieke figuren”. Om deze reden heeft het bedrijf beslist om het gebruikersreglement aan te passen.

Casus per casus

Het is momenteel nog mogelijk voor gebruikers om dergelijke personen te beledigen of hen zelfs dood te wensen, zolang zij hen niet rechtstreek taggen in deze berichten. Dit was echter niet toegestaan voor privépersonen, maar ook op publieke figuren zal niet langer evenveel kritiek mogelijk zijn. Facebook wil echter geen lijst vrijgeven van wie precies tot deze publieke figuren gerekend wordt, maar gaf wel mee dat elke casus individueel bekeken zal worden.

George Floyd

Deze maatregelen zijn niet geheel nieuw. In april dit jaar, kort voor de uitspraak van het proces van agent Derek Chauvin, kondigde Facebook aan alle commentaren en berichten te zullen verwijderen die spotten met de door van George Floyd. Hij is namelijk ook een “onvrijwillig publiek figuur” volgens de sociaalnetwerksite.

Verder breidt Facebook ook het aantal soorten “aanvallen” uit die niet langer zijn toegelaten. Hiermee willen zij bepaalde gebruikers beschermen tegen online haat. Het gaat dan in de eerste plaats over vrouwen, LGBT-mensen en ‘people of color’. Concreet betreft het bijvoorbeeld seksuele inhoud of opmerkingen over het voorkomen van een publiek persoon.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Facebook laat minder kritiek toe tegen publieke figuren”

Plaats een reactie

Delen