De Kamer van Volksvertegenwoordigers (Shutterstock)

De Kamer van Volksvertegenwoordigers (Shutterstock)

Uncategorized

Kwart Belgen wil af van parlementaire democratie

Pieter Van Berkel

Bijna een kwart van de Belgen wil de parlementaire democratie afschaffen en vervangen door een ander systeem. Meer dan een derde denkt dat de samenleving beter bestuurd zou worden als de macht zich in handen van één leider zou bevinden. Dat blijkt uit een enquête van de Franstalige openbare omroep RTBF.

Uit de bevraging, uitgevoerd door Kantar, blijkt dat minder dan een op de vijf Belgen tevreden is over de werking van onze democratie. Meer dan helft (56,7 procent) vindt dat de parlementaire democratie slecht functioneert, maar toch het beste systeem blijft. Slechts 19,3 procent denkt dat het huidige systeem “over het algemeen goed functioneert zoals het is”.

24 procent vindt dat de parlementaire democratie afgeschaft moet worden en vervangen moet worden door een ander systeem. 37,4 procent van de bevraagden denkt dat “de samenleving beter zou worden bestuurd als de macht in handen van één leider zou zijn geconcentreerd”.

Vooral jongeren, inactieven, arbeiders en lager opgeleiden willen een sterk regime. Vooral het aandeel jongeren dat het met de stelling eens is is opvallend. 47 procent van de jongeren tussen 25 en 35 jaar wil een sterke leider.

De bevraging werd tussen 20 en 27 september uitgevoerd bij 1.004 mensen, in het kader van de themareeks ‘Bye-Bye, la démocratie?’. De bevraging heeft een maximale foutmarge van 3,01 procent.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

27 gedachten over “Kwart Belgen wil af van parlementaire democratie”

  1. Het enige dat telt is een referendum, nu baseren ze hun op de mening van 1.004 mensen voornamelijk uit Brussel en Wallonië. Deze peilingen zijn allemaal manipulatief, en zouden niet de minste aandacht moeten krijgen. Maar ja, partijtjes van 10% leveren de premier in dit land dus dan gaan ze ervan uit dat nog geen 1% van de bevolking geld voor de rest van het land.

    Hetzelfde met al dat belachelijke Woke en extreem gepamper gedoe, word ook door de strot geduwd op basis van peilingen gedaan op basis van een klein aantal stemmen (die aan de goede kant van de geschiedenis staan).

  2. Enquête uitgevoerd in Brussel? Daar is het reeds totalitair vooral voor vlammingen. Wie niet kan leven in een democratie is vrij om te immigreren. Naar Afghanistan b.v.

  3. RTBF,de verpersoonlijking van communistisch belgistan.Wij willen een confederaal Vlaanderen omdat spijtig genoeg een onafhankelijk Vlaanderen niet mogelijk is door de EU-grondwet uit 2006.Revolutie en burgeroorlog niet meegerekend

  4. Zijn dat toevallig diezelfde laaggeschoolde, inactieve “jongeren” die streven naar een kalifaat?
    Als je in Molenbeek gaat vragen of ons rechtssysteem moet worden afgeschaft en vervangen door de sharia, de Christenen als tweederangsburgers moeten worden behandeld, de nikab of boerka moeten ingevoerd worden, vrouwen niet meer naar buiten mogen, … dan zit je zelfs met een hoger percentage. Maar moeten we daar dan ook op ingaan of rekening mee houden? Een gevaarlijke weg om in te slaan.
    Hoe lang gaan we dit soort asociale en parallelle getto’s nog tolereren?

  5. De democratie is de ondergang van de democratie,zeker in België want hier wordt het parlement door de particratie,die de feitelijke machthebbers zijn,verhinderd zijn werk te doen namelijk de controle van de “democratisch” verkozen regering!

  6. Inderdaad, volmachten, ministeriële besluiten, partijvoorzitters die de te volgen lijn uitzet, niet verkozenen die zelfs minister worden, de grondwet die opzij geschoven wordt, het loopt de spuigaten uit.

  7. Reeds langere tijd schreef ik een mening in een landelijke krant om de volksvertegenwoordigers te beperken tot één per honerdduizend kiezers. Zulke regeling zou buiten een grote winst bij de schatkist ook een veel beter bestuur betekenen. Daarbij nog de nutteloze Senaat afschaffen zou daarbij nog door de belastingsbetalende werkende Belg behoorlijk op prijjs gesteld worden.

  8. De democratie werkt hier slecht . Indien een gelijkaardige bevraging in een behoorlijk werkende democratie zoals Zwitserland zou organiseren , krijg je waarschijnlijk een ander beeld . Bovendien is een dergelijke bevraging niet representatief . En wie weet heersen er in wallonistan en in Hell Hole gans andere opvattingen nover democratie dan in Vlaanderen . Dus geef de Walen het systeem dat ze zelf willen , en de vlamingennhun eigen systeem . En indien één vierde af wil van de parlementaire democratie , wil DRIE vierden ze behouden en desnoods bijschaven .

  9. Kantar stuurt zijn onderzoeken naar mensen die lid zijn van onderzoek panels zoals ik,eerst moet je je leeftijd,geslacht en woonplaats invullen, pas als je dan voldoet aan de vereisten van de aanvrager van de enquete mag je meedoen.Je krijgt hiervoor een vergoeding die afhangt van de lengte en het belang.
    Misschien heb ik dit onderzoek ook gekregen

  10. Ik eet heel graag verse erwtensoep. En bijna even graag verse tomatensoep. Maar hier worden die twee zo afgrijselijk door elkaar geklutst, dat het nieuwe mengsel oneetbaar is.
    “parlementaire democratie” is heel wat anders dan “vrije verkiezingen”. Die twee mag je niet door elkaar mengen.
    Ik weet het wel, in de meeste Engelstalige woordenboeken wordt “democratie” gedefinieerd door gebruik te maken van het woord “verkiezingen”. Geen democratie zonder verkiezingen. Dat is helemaal fout. En in niet-Engelse woordenboeken (Duitse, Spaanse, Franse, Chinese, …) wordt het woord “democratie” dan ook gedefinieerd volgens zijn oorspronkelijke betekenis, zonder daarbij “verkiezingen” te vernoemen. In China is het zelfs: 人民专政 Rénmín zhuānzhèng “the dictatorship of the people”
    Dát is wat men écht bedoelt als men op de RTBF enquete antwoordt dat men “af wil van de parlementaire democratie”

  11. Het woord “Communisme” is door de Westerse reguliere media (the Mighty Wurlitzer) zó vervuild dat de MSN schapen geen idee meer hebben van de échte betekenis. Communisme is een scheldwoord geworden, net zoals vele andere. Dat is geen toeval, dat is zo heel bewust georganiseerd.
    En als het moet, dan wil ik hier (als overtuigd Vlaming, vrije ondernemer, wereldburger, vredesactivist, verdediger van vrijhandel en zelfbeschikkingsrecht van de volkeren, …) desnoods hier het Moderne Communisme van China verdedigen.

  12. Halveer het aantal parlementairen. De andere helft is toch maar zelden present of slaapt in het pluche. Halveer hun wedde, zodat ze het niet meer voor het geld moeten doen. Halveer de subsidies voor de partijen. Geef alle macht aan de regionale parlementen. De grootste partij levert de eerste minister, die de eed alleen aflegt voor het volk, niet voor een andere instantie. Stop de subsidie aan instanties die door de partijen ondersteund worden. Een dictator? Ja, als zijn ambtstermijn niet langer kan duren dan vier jaar en als hij gekozen wordt uit de rangen van de grootste regionale partij. Leg nu eens duidelijk uit wat DEMOCRATIE betekent, want wat wij in Europa overhouden is het zeker niet.

  13. Volledig akkoord met u , maar … de slechtste democratie is nog altijd beter dan een totalitair regime, en we zijn daar momenteel gelukkig nog niet aan toe. Alhoewel we gevaarlijk op weg zijn wegens de particratie en de totalitaire neigingen van o.a. de OVLD.

  14. Anno 2021 moet men in staat zijn referenda en beleid digitaal te organiseren, zodat alle burgers die willen rechtstreeks kunnen participeren. De parlementaire particratie is een dinosaurus. Hoe sneller we van dat poppentheater en knoppencircus vanaf zijn hoe beter.

  15. Ik vrees dat je voor een Vlaamse democratie tijd zal moeten maken… Hardwerkend, met of zonder kinderen of niet. Burgerplicht (?) … heet zoiets. Net zoals deelnemen aan verkiezingen, zetelen in een jury, een zitje hebben in de gemeenteraad, tijd opofferen voor een vergadering van de toneelvereniging , de fanfare, de postzegelclub, de ouderraad op school, een samenkomst van de culturele raad en een avond rond rijden met Sinterklaas.
    Met de groeten van een oude, grijze, gepensioneerde zeurpiet.

  16. Wie “de republiek” van Plato gelezen heeft weet dat er maar één juiste manier van regeren is: de begrijpende, milde dictatuur. In onze nep-democratie moeten wij gehoorzamen aan mensen die ons NIETS te bieden hebben, wel in tegendeel, zij pakken onze vrijheid en al ons geld af. Politici die hier beweren het algemeen belang te dienen terwijl ze zich schaamteloos rijk stelen horen thuis in de gevangenis, en politici die hetzelfde zeggen en overtuigd zijn dat het ook zo ís, die horen thuis in de psychiatrie.

Plaats een reactie

Delen