Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) is niet akkoord met de burgemeesters. (Photonews)

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) is niet akkoord met de burgemeesters. (Photonews)

Binnenland politiek

Minister Somers: “Burgemeesters mogen niet zomaar coronapas opleggen”

Damien Segers

In een persbericht meldt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) dat burgemeesters niet op eigen initiatief het Covid Safe Ticket (CST) mogen invoeren in nieuwe sectoren. Hiermee tikt de regering onder andere de socialistische burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte op de vingers. Hij had namelijk op eigen initiatief vanaf vandaag het CST ingevoerd in fitnesscentra.

Het persbericht van de minister spreekt verder ook gouverneur van Antwerpen Cathy Berx tegen. Zij zei zondag dat burgemeesters het recht hebben het Covid Safe Ticket in te voeren, mits motivatie en overleg. Ze baseerde zich hiervoor op Artikel 132 paragraaf 2 van de gemeentewet, die stelt dat burgmeesters alle passende maatregelen moeten nemen om epidemies te voorkomen of te doen ophouden. Bart Somers is echter niet akkoord. Zo zou een decretale basis nodig zijn voor invoeren van het Covid Safe Ticket.

Het bericht van Somers komt er na intern overleg met de Vlaamse regering en juristen van zijn administratie. “Vandaag komt het overlegcomité samen en morgen ligt het decreet ter stemming voor in het Vlaams parlement. Als minister zal ik het decreet toepassen. Daarna volgt een duidelijke communicatie naar de lokale besturen“, aldus de minister. Eerder pleitte de minister tegen het invoeren van het Covid Safe Ticket in Vlaanderen, gezien de hoge vaccinatiegraad.

Coronasituatie ernstig

Verder noemde minister Somers de huidige situatie ernstig. Net daarom vindt hij het belangrijk dat alle genomen maatregelen voldoende juridische basis hebben. Aan het begin van de coronacrisis nam de regering immers veel maatregelen met een twijfelachtige onderbouwing. Verregaande maatregelen werden louter gerechtvaardigd via de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid. Somers wil niet dat zo’n situatie zich herhaalt, en pleit daarvoor voor een grondige juridische onderbouwing.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

4 gedachten over “Minister Somers: “Burgemeesters mogen niet zomaar coronapas opleggen””

  1. “Viroloog Steven Van Gucht zegt zelf dat de gevaarlijkste events die hij bijwoont, CST-events zijn, omdat iedereen denkt dat er niks meer nodig is. Je moet er toch mee opletten.”
    Bart De Wever

  2. Tja , dat ” bildenberg-Berx ” er weer als de kippen bij is om de ” qr code ” alvast in de provincie Antwerpen te faciliteren is niet verwonderlijk ….
    We zijn ” de onzinnige avondklok ” nog niet vergeten Kathy !
    Uw bildenbergconnecties kunnen tevreden zijn .

Plaats een reactie

Delen