In het naoorlogse Duitsland kwamen zo'n veertien miljoen gastarbeiders werken. (Archiefbeeld)

In het naoorlogse Duitsland kwamen zo'n veertien miljoen gastarbeiders werken. (Archiefbeeld)

Uncategorized

Monument voor gastarbeiders: Berlijnse socialisten doen voorstel

Damien Segers

De Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) pleit voor het bouwen van een monument ter ere van de historische verdiensten van gastarbeiders in Duitsland. Dat meldt de Berliner Zeitung. De socialisten hopen dat dit in het regeerakkoord komt te staan. In de stadstaat Berlijn vormt men momenteel een coalitie.

In Duitsland zou te weinig over de verdiensten van de eerste gastarbeiders gesproken worden. Zij zouden ook bijgedragen hebben aan de naoorlogse economische heropbouw. “Het wordt tijd dat de prestaties van deze mensen worden herdacht”, vertelde plaatsvervangend SPD-fractievoorzitter in het Berlijns parlement Sevim Aydin aan Duitse persagentschap Deutsche Presse-Agentur. Aydin zelf komt uit Turkije en kwam naar Duitsland toen zij zes jaar oud was.

In de naoorlogse situatie waren voor de wederopbouw van het toenmalige West-Duitsland veel arbeidskrachten nodig. Vanaf 1950 werden arbeiders geïmporteerd uit Italië, Turkije, Marokko en Tunesië. Aanvankelijk was het de bedoeling dat zij zouden terugkeren naar hun land van herkomst, maar velen bouwden in Europa een leven op. In Duitsland bleven zo’n drie miljoen gastarbeiders na de aanwervingsstop in 1973.

Volgens de Berlijnse Socialisten weten te weinig mensen wat de gastarbeiders doorgemaakt hebben en met welke moeilijkheden ze geworsteld hebben. Een monument zou mensen kunnen sensibiliseren. In de Duitse stad Führt bestaat zo’n monument al. Bovendien zijn in de steden Lehrte (Hannover) en Frankfurt am Main gelijkaardige plannen in de maak.

Migratiemuseum

Naast het voorstel van de Socialisten om een monument voor gastarbeiders te bouwen, kwamen eerder al de Duitse Groenen met het idee om een migratiemuseum op te richten. “Berlijn heeft een migratiemuseum nodig. Wij zijn een immigratieland en hebben geen centrale plaats van debat waar de diversiteit in ons land symbolisch zichtbaar wordt en wij de realiteiten van ons land kunnen aanpakken“, aldus de Groene politica Ramona Pop.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

1 gedachte over “Monument voor gastarbeiders: Berlijnse socialisten doen voorstel”

  1. Enerzijds zegt Ramona Pop dat Duitsland een immigratieland is, anderzijds heeft ze het over “ons land”…
    Wanneer ik in steden als Antwerpen, Mechelen, Gent of Brussel rondloop heb ik niet de indruk in “mijn stad/land rond te lopen.
    En wanneer ik daarbij dan ook nog luister naar wat er door de nieuwe kolonisatoren gezegd/nageroepen wordt, voel ik me zowel bang als een indringer….

Plaats een reactie

Delen