Vraag van de Week: Vreest u dat de democratie in gevaar komt door extreme religie?

Protest tegen neutraliteit in het onderwijs. Belga

Cultuuroorlog

Oxfam-medewerker: “De witte-mannencultuur heeft zeker een invloed op de gesprekken over ons klimaat”

Anton Schelfaut

In een interview met NINA stelt Alba Saray Pérez Terán (35), Climate Change & Innovation Officer bij Oxfam-Solidariteit, de klimaatpolitiek aan de kaak, welke volgens haar bedreven wordt door westerse witte mannen. “Die ‘wittemannencultuur’ heeft een onmiskenbare invloed op de gesprekken over ons klimaat”, hekelt ze.

Alba Saray meent dat er in België nog veel levensstijlkeuzes worden gemaakt op basis van gender. “Technici, wiskundigen, ingenieurs – beroepen die nodig zijn om de klimaatverandering te stoppen – worden vaak ingevuld door mannen”, illustreert ze. “Ook de klimaatpolitiek werd jaren bedreven door westerse witte mannen. Daar begint wel verandering in te komen, maar toch zijn de bedrijfsleiders en politici nog steeds vaak witte hetero mannen.”

Daar heeft ze zich naar eigen zeggen al heel ongemakkelijk bij gevoeld. “In mijn lezingen heb ik al veel tegenwind gekregen, simpelweg omdat ik jong ben en vrouw. We luisteren anders naar vrouwen dan naar mannen”, aldus Alba Saray. “Kijk naar de reacties op Greta Thunberg. Ook mensen die zich niet identificeren als man – zoals Anuna De Wever – worden al snel weggezet als onbelangrijk.”

“Die ‘wittemannencultuur’ – en vooral het gebrek aan diversiteit van de gesprekspartners, heeft een onmiskenbare invloed op de gesprekken over ons klimaat”, vervolgt ze. “In de klimaatpolitiek wordt niet snel nagedacht over de ongelijkheid in de wereld. Daar wil ik iets aandoen.”

Demir: “Ideologische woke onzin”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) reageert misnoegd op voornoemde uitlatingen. “En wat als we het klimaatprobleem zouden aanpakken zonder zwaar ideologische woke onzin over witte mannen”, oppert ze via Twitter. “Zou het draagvlak niet vanzelf groter worden?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

21 gedachten over “Oxfam-medewerker: “De witte-mannencultuur heeft zeker een invloed op de gesprekken over ons klimaat””

  1. En Oxfam/die tuttebel wordt dan betaald door mensen (waaronder witte mannen) die in de waan verkeren dat ze door een donatie te doen de mensen in ontwikkelingslanden helpen … Dergelijke uitspraken zijn m.i. al goed als ze toch minstens één naïeveling de ogen openen. Ik ben alvast enkele stadia verder.

  2. Ik stel voor dat men zich niet enkel als woke, non-binair en transgender definieert, maar ook als giraf. Dat is nog alternatiever en men kan zich nog meer verheffen boven het plebs. De technici, wetenschappers en ingenieurs die zo dom waren om te studeren en examens te doen. Totaal overbodig in de giraffenwereld.

  3. Anuna krijgt de wind van voren niet omdat ze vrouw of wat dan ook is maar omdat ze klinkklare onzin vertelt. En bovendien geen kritiek verdraagt, dictatoriale trekjes heeft. Net zoals Marc Van Ranst.
    Vraag het anders maar eens aan mede oprichter Gandois. Mocht niet alleen praten met de pers van Anuna.

  4. Noodhulp in ruil voor sex! Dat is toch waar OXFAM voor staat? Men probeerde het in de doofpot te steken. Kort van geheugen mevrouw Alba Saray? Veeg eerst voor eigen deur hypocriet (on)mens.

  5. Zou het ooit in de achterlijke hoofden van de gesubsidieerde klimaatgekkies en genderklungeraars opkomen , dat toevallig onder de ” oude witte ” mannen ( en voor een deel onder de aziaten ) , de meeste topwetenschappers zitten . En dat ” genderneutrale ” onnozele trutten zoals ” sint greta ” en ” anuna ” er voor zorgen dat het niet meer ernstig genomen word ?

  6. Oxfam, was dat niet één van de organisaties die in het nieuws kwam om te sjoemelen met geld in Haïti na de aardbeving, eten voor nachtjes met happy ending? En dit soort sjoemelorganisatie gaat nu weer eens de grootste geldschieters, blanke hetero mannen van middelbare leeftijd, gaan stigmatiseren. Wel op unia moet ik niet rekenen om mijn discriminatie vervolgd te zien, maar Oxfam moet nooit nog op één eurocent rekenen van mijn, zelfs hun dure slecht smakende koffie hoef ik niet meer.

  7. Ik vraag me af wat huidskleur, geslacht & geaardheid te maken hebben met het klimaat…. stoten zwarte transgender vrouwen dan veel minder CO2 uit ofzoiets?? Of wat is hier net aan de hand?

  8. Willen we in termen van huidskleur en gender spreken? Dan stel ik vast dat de wetenschap en technologie van de laatste twee eeuwen door witte, erbij opgeteld de laatste halve eeuw door gele mannen is ontwikkeld. Vandaar uw smartphone, auto en wasmachine. Zwarte mannen scoren vooral goed in … voetbal.

  9. Oxfam is in opspraak gekomen rond seksfeestjes van personeel met prostituees in Haïti na de verwoestende aardbeving van 2010. Volgens een rapport werden mensen er in plaats van geholpen te worden door de medewerkers ook gepest en geïntimideerd. Zeven medewerkers, waaronder de Belgische Oxfam-leider Roland van Hauwermeiren voor Haïti, moesten vertrekken. (bron : het nieuwsblad)
    Allez hop, terug in uw mandje leugenaar Liesbeth Cuppens

Plaats een reactie

Delen