Pakistaanse katholieken (Shutterstock)

Pakistaanse katholieken (Shutterstock)

Uncategorized

Pakistaanse kerkleiders tegen jongeren: “Houd op met klagen en word zelfstandig”

Sonja Dahlmans

Tijdens een katholiek jongerencongres in de diocese van Islamabad-Rawalpindi spraken kerkleiders ferme taal tegen de aanwezige jonge gelovigen. “Houd op met klagen, stop afhankelijk te zijn van anderen en grijp je kansen waar het kan.” In het gebied zijn ook de taliban aanwezig.

De sprekers hielden de jongeren voor dat zij in het overwegend islamitische Pakistan tweederangsburgers zijn en dat wanneer de rooms-katholieke jeugd niet voor zichzelf carrière maakt, zij vermoord zullen blijven worden in naam van religie. “Er zullen wetten tegen jullie gemaakt blijven worden. Verwacht niets goeds van hen. De afgelopen drie jaar onder deze regering is een groot aantal meisjes uit religieuze minderheidsgroepen ontvoerd en gedwongen bekeerd tot de islam. Wij hebben in dit land geen basis van gelijke rechten. Wie dat beweert, liegt.”

Priester Sarfraz Simon is het geklaag over werkloosheid van christelijke jongeren beu. “Het aantal analfabeten neemt toe”, zei de priester. “In onze christelijke gemeenschap voelen mensen zich steeds zwakker worden, ze voelen zich hulpeloos, hopeloos en vernederd. De frustratie eet jullie op van binnen.”

Simon richtte tijdens de vijfdaagse bijeenkomst zich tot de jongeren uit 23 dioceses in Pakistan. Het merendeel van de lezingen ging over het groeiende aantal werkelozen in het land, speciaal voor religieuze minderheden is het moeilijk aan een job te geraken. Daarbij komt ook het lage aantal christenen met een passend diploma. Volgens de priester is er in zijn diocese wel onderwijs mogelijk, maar is het zelfvertrouwen onder christelijke jongeren te laag. Vandaar zijn harde woorden.

Vrouwen en mensen uit religieuze minderheidsgroepen voldoen niet aan de door de regering gestelde quota in het onderwijs en de arbeidsmarkt. Tijdens het laatste centrale eindexamen was er slechts een christelijke vrouw die hiervoor wist te slagen. Christenen en mensen van andere religieuze minderheidsgroepen krijgen vaak de slechts betaalde jobs en ook het vieze werk te doen, zoals bijvoorbeeld toiletten schoonmaken.

De vertegenwoordiger van religieuze minderheden in het parlement, Suneel Shehzad, raad christenen aan om tijdens sollicitatieprocedures een brief van hun diocese mee te nemen en een kopie van de verkondiging van de regering waarin staat dat vijf procent van de minderheidsgroepen vertegenwoordigd moet zijn in bepaalde functies. Tot nu toe wordt dit percentage niet gehaald. Shehzad noemt dit een schending van de rechten van minderheden in Pakistan. Het land staat op de vijfde plaats in de jaarlijkse ranglijst christenvervolging van Open Doors.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Pakistaanse kerkleiders tegen jongeren: “Houd op met klagen en word zelfstandig””

Plaats een reactie

Delen