Het Pools Grondwettelijk Hof (Shutterstock)

Het Pools Grondwettelijk Hof (Shutterstock)

Uncategorized

Pools Grondwettelijk Hof: delen van Europees recht niet te verzoenen met Poolse grondwet

Pieter Van Berkel

Volgens het Pools Grondwettelijk Hof zijn delen van het recht van de Europese Unie (EU) niet te verzoenen met de Poolse grondwet.

Volgens het Pools Grondwettelijk Hof druisen sommige bepalingen van Europese verdragen in tegen de Poolse grondwet. Volgens de Europese Commissie wordt de onafhankelijke rechtspraak in Polen ondermijnd. Volgens de Poolse regering bemoeit de EU zich met interne aangelegenheden van een lidstaat. De Poolse premier Mateusz Morawiecki vroeg het Hof daarop welk rechtsstelsel voorrang heeft: het Poolse of het Europese.

De poging van het Europese Hof van Justitie “om zich te mengen in het Poolse rechtssysteem” schendt de grondwet, vindt het Grondwettelijk Hof. Ook staat het haaks op het principe dat de soevereiniteit behouden blijft in het proces van Europese integratie.

Het vonnis dreigt het geschil tussen Brussel en Warschau, over de hervorming van het Poolse gerecht, opnieuw op de spits te drijven. De uitspraak zou ook het Poolse lidmaatschap van de EU in twijfel kunnen trekken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

13 gedachten over “Pools Grondwettelijk Hof: delen van Europees recht niet te verzoenen met Poolse grondwet”

  1. Europe heeft zich al jaren boven de lidstaten gepositioneerd. Het is niet lauter een samenwerking van lidstaten meer, maar een top-down regelgeving die aangeeft wat lidstaten mogen en kunnen, dit terwijl de bevolking veraf staat van wat er op Europees niveau gebeurd.
    GB en Polen zullen zeker niet de enige zijn die zich vragen stellen bij de positie van Europa. Zelfs Frankrijk kwam onlangs in aanvaring met het Europees recht voor de arbeidsuren van hun militairen.

  2. Ach zolang het Europees recht echt recht spreekt is er geen probleem… ohja dat doet het niet. Schaam je polen u bent achterbaks en homofoob! Misschien eens een mogelijkheid om te kijken hoe zielig ik en menig Vlaming de eu vind dan noch te zwijge om wat de rest vind maar Brussel zal winnen en uw en mijn kinders zullen zich niet verder planten… want blank is erger dan stront het is blank🤮

  3. Indien de EU maffia eenzijdig het lidmaatschap van Polen opzegt , moet ze dan schadevergoeding betalen aan de Polen ( bij Brexit wouden ze de Britten doen betalen omdat die het “contract ” opzegden ) . En wat kunnen onze politiekers doen om ook zo een voorkeursbehandeling te krijgen ( terug vrij volk uit de eurokleptocratische gevangen is met een bonus er bij )

  4. We hebben een sterker Europa nodig. Ik vind dit ook. De vraag is wel, om wat te doen? Meer immigratie? Meer moraalridderschap? Meer investeren in middeleeuwse oplossingen om het klimaatprobleem op te lossen? Meer promotie van een fundamentalistische religie? Meer uitverkoop van progressieve waarden en normen? Neen dank u, als een sterker Europa daar voor moet dienen, dan pas ik.

  5. Men moet dit niet licht opnemen, het is meer dan Warschau tegen Brussel. De Oosteuropese landen blijken niet dezelfde definitie te geven aan democratie als wij. De EU handelt aan de hand van Westeuropese normen. Die nochtans ook niet smetteloos zijn. In deze kolommen worden de linksliberale waarden op de korrel genomen. Er is nog iets anders, misschien zelfs fundamenteler : de particratie, die van de wetgevende macht een loopjongen van de partijhoofdkwartieren heeft gemaakt. Polen is meer dan waarschijnlijk niet de heilstaat, maar de EU evenmin. Men heeft die landen ingelijfd, niet om wat ze konden bijdragen, maar als schild tegen Rusland. Op dezelfde manier staan Turkije, Noord-Macedonië, Bosnië en Servië aan de voordeur te kloppen. Als die er ook nog bijkomen, haakt de Westeuropese burger helemaal af. Jammer, want een verenigd Europa zou een mondiale speler kunnen zijn, economisch, militair en cultureel.

  6. de EEG was fantastisch,hetgene het voortgebracht heeft is een kreupele,infantiele persoon die nu dement is geworden.Hoog tijd om die te euthanaseren .Ik ben benieuwd of Polen net als Hongarije hun bijdrage nu ook zullen betalen of niet,een Poolexit zou Von der leyen in nauwe schoentjes brengen.Poetin zal Polen wel steunen.De toekomst ligt in het Oosten.West-Europa is op-en uitgeleefd,we wachten alleen nog op een zwarte invasie die er zit aan te komen.Brexit was een verstandige zet,ze kunnen push backs uitvoeren zonder inmenging van dit europa,die op onze kusten zullen landen.Oostende wordt het blauwe aardsparadijs voor messentrekkers

  7. Ja Dominique, de toekomst ligt inderdaad in Oost-Europa, die weten waar ze mee bezig zijn. Ondertussen worden wij onder druk van Von der Leyen overspoeld met migranten. Maar wat wil je, ze heeft zelf een kroost van zeven kinderen, dus migrantengezinnen met 5 tot 10 kinderen beschouwt zij als normaal. Blanke Vlamingen zullen een uitstervend ras worden. Weg met de EU en de overbetaalde woke-politiekers !

Plaats een reactie

Delen