DéFi Kamerlid Sophie Rohonyi. Foto Photonews

DéFi Kamerlid Sophie Rohonyi. Foto Photonews

Uncategorized

PS ondervraagt De Croo over abortuskwestie

Wijnand Meeus

Regeringspartij PS ondervroeg woensdag premier Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer over de abortuskwestie. De abortuswet veroorzaakte begin vorig jaar, aan het begin van de regeerperiode van Vivaldi, ophef in de Wetstraat. Socialisten, liberalen, groenen, PVDA en DéFI wilden de abortuswet versoepelen, maar regeringspartij CD&V kantte zich samen met N-VA en Vlaams Belang tegen dat voorstel.

Momenteel evalueren enkele expert de huidige wetgeving. Dat onderzoek is nog altijd aan de gang, benadrukt de PS woensdag. “Het dossier is absoluut niet in de koelkast verdwenen”, klinkt het bij de Franstalige socialisten, die benadrukken dat de CD&V “constructief” bijdraagt aan het debat. DéFi-Kamerlid Sophie Rohonyi beschuldigt de regering er echter van dat het abortusdebat “het voorwerp van sinistere politieke spelletjes” is gemaakt. De Croo benadrukte in zijn antwoord dat de discussie zich niet binnen de regering afspeelt, maar wel in het parlement. “De regering komt niet tussen in de lopende parlementaire initiatieven”, zei hij.

Het PS-wetsvoorstel om de abortuswet te versoepelen werd vorig jaar goedgekeurd in de bevoegde Kamercommissie, maar tijdens de plenaire vergadering verzetten de CD&V zich. Het wetsvoorstel voorziet een uitbreiding van de abortustermijn naar 18 weken en wil de bedenktijd inkorten tot 48 uur. Daarnaast zou vrijwillige zwangerschapsafbreking uit de strafwet verdwijnen, terwijl het verhinderen ervan strafbaar zou worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “PS ondervraagt De Croo over abortuskwestie”

  1. Het wetsvoorstel zal en ongetwijfeld komen gezien de Vlaamse minderheid in deze (niet mijn) regering. Dit zou wel eens de definitieve doodsteek voor CD&V betekenen. ( hip, hip, hoera )

Plaats een reactie

Delen