Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Cultuuroorlog

Rapport adviseert “minder witheid” aan universiteiten, Vlaams Belang: “Nieuwe woke-waanzin”

Anton Schelfaut

In een recent rapport van de Interuniversitaire Werkgroep Koloniaal Verleden staat te lezen dat de denkpatronen aan onze universiteiten nog te vaak “kolonialistisch en impliciet racistisch” zijn. Ook zouden de studenten, professoren en personeelsleden meer divers en minder blank moeten worden. “De woke-beweging heeft duidelijk onze universiteiten in zijn greep”, hekelt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang).

De werkgroep van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Franstalige rectorenraad (CRef) stelt dat universiteiten “een spiegel van de samenleving” moeten zijn. Daartoe pleiten ze voor een onderzoek naar de “whiteness” van studenten en professoren en het “impliciet en systemisch racisme” in ons hoger onderwijs. “Dat onze Vlaamse hogeronderwijsinstellingen ‘te wit’ zouden zijn impliceert dat de aanwezigheid van een meerderheid van blanken iets negatiefs zou zijn. De kwalificatie van docenten berust net op hun onderzoeksvaardigheid en instructie en niet op hoe ze eruit zien. Dit neigt dus naar anti-blank racisme”, aldus Slagmulder.

“Impliciet racisme”

Slagmulder ontkent dat er door “impliciet racisme” te weinig diversiteit is onder de studenten. “Iedere jongere met een diploma kan zich inschrijven aan deze instellingen. (…) Opgelegde diversiteit werkt niet, zoiets leidt altijd tot het invoeren van quota. Onbekwame studenten faciliteren omdat ze een bepaald kleurtje hebben is pure discriminatie”, aldus Slagmulder.

Het rapport adviseert onder meer dat er “een vak zou komen over hoe het koloniale verleden vandaag doorwerkt”. “Zulke woke-vakken zijn niet zonder gevolgen voor ons hoger onderwijs, want ze vertrekken niet vanuit een academische nieuwsgierigheid, maar wel vanuit een vooraf vastgelegde ideologische visie”, besluit Slagmulder. “De onderwijskwaliteit wordt erdoor bedreigd omdat het ten nadele gaat van meer gedegen specialisatievakken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

15 gedachten over “Rapport adviseert “minder witheid” aan universiteiten, Vlaams Belang: “Nieuwe woke-waanzin””

  1. Waanzin, gaat het aan onze universiteiten om denkvermogen en intelligentie of om activisme en kleur? Best ingangsexamens invoeren voor iedereen, Probleem opgelost.

  2. Is het nu zo moeilijk? Diegene het best geschikt is voor een functie krijgt ze. Quota opstellen kan leiden tot discriminatie, “positieve discriminatie” is ook discriminatie en daarbij krijg je als serieus neveneffect dat iemand een functie heeft waar hij/zij of x niet voor geschikt is en de boel vierkant draait. Voor bepaalde functies is een goede kennis van de taal nodig, de nodige voldoende kennis, de juiste mentaliteit, enzovoort.

  3. Moeten universiteiten een spiegel van de maatschappij zijn? Wat is dat voor onzin? Een universiteit is wel een instelling die jonge mensen op hoog niveau moet opleiden. Niet indoctrineren. Maar ja, het woke-gedrag heeft zelfs de universiteiten vergiftigd. Willen Afrikanen er studeren? Wie verhindert hen dat?

  4. Nog een nutteloze woke richting toevoegen aan de universiteit, net zoals daar al zijn, genderstudies en andere, die geen enkel uitzicht op werk aanbieden aan onze jeugd. Wat een verspilling die niets bijdraagt aan onze maatschappij.

  5. Zijn deze werkgroepen, vlir en cref, dan nu reeds zo divers om aanwervingen voor univs naar hun lagere niveau te willen bijstellen op basis van huidskleur in plaats van kennis en bekwaamheid? Of vinden blanke werkgroepen uit zelfhaat dat kennis en bekwaamheid niet meer nodig zijn om te mogen doceren aan een universiteit zolang je maar niet-blank bent?
    Discriminatie bestrijden door te discrimineren, zolang het maar de blanke is die gediscrimineerd wordt. Oikofobie.

  6. Het begint zo stilaan totale waanzin te worden. Maar wees van één zaak overtuigd: de kinderen van de elite zullen op de elitaire scholen en universiteiten zitten, de anderen met de juiste “ diversiteit “ zijn voor de gewone man. Zo gaat dat!

  7. Congo werd onafhankelijk op 30/6/1960 : dat is ondertussen 61 jaar geleden. Over welk kolonialisme hebben ze het? Waarom gaan al die intelligente zwarte studenten niet gewoon in hun eigen supergoede universiteiten studeren? Wat is er fout aan?

Plaats een reactie

Delen