Sihame El Kaouakibi (Photonews)

Sihame El Kaouakibi (Photonews)

Uncategorized

Rapport toont “systematisch, symptomatisch en klungelig” subsidiebedrog van El Kaouakibi

Pieter Van Berkel

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi kreeg sinds 2012 1.363.622 euro aan Vlaamse subsidies en maakte daar “systematisch en symptomatisch misbruik” van. Dat staat in een rapport van de Vlaamse Inspectie voor Financiën waarover Het Laatste Nieuws bericht.

De Inspectie voor Financiën onderzocht in opdracht van Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) alle subsidies die El Kaouakibi ontving van de Vlaamse overheid. In totaal gaat het om 16 dossiers en 1.363.622 euro. Er werden voorschotten aan El Kaouakibi betaald, maar ze diende achteraf nooit facturen in om de kosten te bewijzen. Een keer leverde ze facturen in die niets te maken hadden met het project waarvoor ze subsidies aanvroeg.

“Klungelig”

Uit het rapport blijkt dat ook familieleden van El Kaouakibi meededen aan het graaifestijn. Zo werden vergoedingen aan hen toegekend in de vorm van kilometer- en vrijwilligersvergoedingen. Ook telefoniekosten van El Kaouakibi zelf werden op het adres van de vzw ingediend.

“Soms werden onkosten wel heel klungelig ingediend”, zegt Diependaele. “Zo deed een familielid van El Kaouakibi de boekhouding van Let’s Go Urban. Die stuurde een factuur voor maaltijdcheques door, maar geprint op briefpapier van het bedrijf waar dat familielid écht werkte en waar de vzw niets mee te maken had. Ik vermoed dat men op een bepaald moment in de omgeving van El Kaouakibi wel erg overmoedig werd.”

Het rapport spreekt van “subsidiebedrog”. “We kunnen hier echt spreken van systematisch en symptomatisch misbruik van subsidiestromen”, aldus Diependaele. “Steeds dezelfde bedragen werden aan familieleden betaald zonder nota of uitleg. Maar die mensen hadden niets te maken met de vzw.”

Ook de Vlaamse overheid krijgt kritiek. Zo werden subsidies vaak te gemakkelijk uitgekeerd en was er geen onderlinge communicatie tussen de verschillende administraties. Op die manier kon El Kaouakibi gemakkelijk subsidieshoppen.

Een van de meest schrijnende voorbeelden van fraude is de 400.000 euro subsidie die voormalig minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) toekende aan El Kaouakibi, bedoeld voor de renovatie van haar nieuwe danscentrum in Antwerpen. El Kaouakibi kreeg zonder een factuur te tonen een voorschot van maar liefst 320.000 euro. Daarvan vloeide 100.000 euro naar de privévennootschap van El Kaouakibi.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

21 gedachten over “Rapport toont “systematisch, symptomatisch en klungelig” subsidiebedrog van El Kaouakibi”

  1. Logisch, omwille van de kleur van haar velletje durfde niemand nee zeggen tegen El Kleptokibi, uit schrik om voor racist uitgemaakt te worden. Wanneer wordt deze dame eindelijk vervolgd voor haar diefstal met voorbedachten rade?

  2. Lol en gewoon 6000 de maand blijven cashe. Wat een leuk corrupt land is dit ik ga ook maar in de politiek. Deze mensen zijn veilig voor het meeste geweld dat zich in ons landje begint af te spelen en ze worden er nog rijk mee ook!

  3. En nog steeds loopt die vrij rond en incasseert zij maandelijks haar parlementaire vergoeding. Maar riskeer het niet op 10 km te snel te rijden want dan schiet het, door een Open VLD(er) bijkomend opgerichte, parket in actie om u te vervolgen. Walgelijk.

  4. Wordt het niet eens tijd om heel het vzw-wereldje uit te mesten. Ook de subsidies aan bedrijven mogen eens stevig op de korrel worden genomen. Politici die meedraaien in een subsidie carrousel met oplichting moeten dadelijk hun burgerrechten verliezen zodat ze onmiddellijk uit het politiek toneel verdwijnen. Strafrechtelijke vervolging kan achteraf nog. Wat ook moet stoppen is dat het gerecht teveel tijd spendeert aan het beteugelen van de uiting van de vrije mening.

  5. En het blijft wel heel erg stillekes rond dat persoontje. Moest het iemand van ‘rechts’ geweest zijn daarentegen, huiszoekingen (onmiddellijk en geen 3 maanden later), alles in beslag en direct de gevangenis in. Maar ja, (verl) open vld, allochtoontje en lesbisch(waar dat ik geen probleem mee heb), dan ben je (bijna) onschendbaar in dit apenlandje hé.

  6. Vlaams Parlementslid Sihame El Kaoukibi kreeg 400.000 euro subsidie die voormalig minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) toekende voor de renovatie van haar nieuwe danscentrum in Antwerpen. El Kaouakibi kreeg Vlaams belastinggeld zonder een factuur te tonen (texto).
    Twee corrupte politici die de overheid zonder scrupules bestelen. Wanneer het zou gaan om twee modale burgers zouden ze illico gearresteerd en voor de rechtbank gedaagd worden. Maar met een liberale (OVLD) federale premier A.DC) en liberale (OVLD) minister van justitie (V.VQB), en een liberale (OVLD) Vlaams minister van Binnenlandse aangelegenheden B.S), hoeven liberale (OVLD) witte boordcriminelen zich geen zorgen te maken. In onderhavig geval wordt de kwalificatie van criminele bendevorming niet weerhouden. We kenden al de drugmaffia en nu wordt de veiligheid van de staat nog eens bedreigde door de OVLD maffiastaat. Jawel, in Vlaanderen, het Chicago aan de Noordzee, loont de misdaad via de politieke connecties.

  7. De PoCo pipo’s & pipa’s van ” ’t Stad” en de “Vlaamse Gemeenschap”die haar zo gul trakteerden op subsidies uit bij ons afgeperst belastinggeld waren kennelijk zo politiek-correct om weinig of geen rekenschap te vragen, waarschijnlijk om niet door het Systeem ten onrechte als vermeend “racist”(sic) gestigmatiseerd te worden. Want politiek-correct beschouwd zijn vermeende en echte “racisten” blijkbaar immers nog veel erger dan pedofiele lustmoordenaars.

  8. En zo El Kaouakibi nu eens niet de enige zou zijn die zo te werk gaat en moesten er nog zo tientallen of honderden of nog meer bestaan zijn die op dezelfde wijze de staat oplichten met een goedkeurend knikje van een of ander partij.
    Denkbeeldig? Nee bijna zeker de werkelijkheid.

  9. feitelijk werd ze goed opgeleerd en begeleid door de vld-mandatarissen.Die weten wat ze moeten doen om te frauderen.Verhfst heeft indertijd 300 000 euro gekregen om zijn herenhuis in Gent te noveren,karel de klucht kent er ook iets van,andere vld-ers vervolledigen het plaatje,te lang om op te sommen.Gatz verkeerde in een zatte bui nadat hij van een bierfestival kwam en imam-somers gaf haar een heiligen statuut,een primeur in de moslim wereld,een vrouw die heilig verklaard wordt met de nodige subsidies erbij.Nu kan ze nog tot 2024 blijven genieten van een royale uitkering zonder aanwezeig te zijn in het Vl Parlement.Daar dit parlement niet kan vallen is ze verzekerd tot mei 2024 indien ze niet herverkozen wordt op een afzonderlijke partij met steun van haar moslimvriendjes.En de pianist speelde verder.

  10. Nu ineens wordt die Diependaele ook wakker, omdat hij de fraude niet meer kan toedekken. Hoe belachelijk komt die wel over. Bij de N-VA hebben ze evenveel boter op hun hoofd als bij Open VLD, nietwaar Somers en Gatz ? Dankzij Gatz was ze letterlijk met haar gat in de subsidies gevallen. Zonder een factuur te tonen kreeg ze 320.000 € voorschot ??? Ik zie al heel mijn leven hoe de administratie de dossiers van gewone burgers die wat spaarcenten hebben en van de zelfstandigen die een zaak runnen, tot op het bot uitbenen en de laatste euro naar boven halen, verhoogd met intresten en boetes. Het wordt hoog tijd dat we klaplopers zoals Gatz en Somers aan de kant zetten en hun officieel aanklagen wegens wanbeleid. Met dank aan ’t Scheldt om deze beerput van El Kaouakibi open te smijten.

  11. Als zoals in het geval van Sven Gatz iemand 320000,- op mijn rekening wilt storten zonder verantwoording lijkt het mij toch wel heel verleidelijk om dat aan te pakken. Voor mijn part mag Svenneke (en de andere idioten) zijn kop ook rollen (figuurlijk natuurlijk).

  12. Milde schenker (sic) (OVLD minister) schenkt 400 000 euro voor de VZW van een vriendin, waarvan 320 000 euro zonder factuur. Doet mij denken aan het verhaal van Bonnie en Clyde. Bonnie stelt aan Clyde voor om samen met een vingerknip 400 000 euro rijker te worden. O ja! Hoe wil die klus klaren vraagt Clyde? Simpel. Ik stuur u een fake factuur over denkbeeldige prestaties en u schrijft het bedrag over op mijn rekening en daarna delen we de buit. Wat wanneer het gesjoemel ontdekt wordt? Dan vallen wij uit de lucht en schuiven de hete patat door naar het personeel. Juul Kabas heeft ooit een pertinent liedje gemaakt over het werken:”‘t Zijn zotten die werken, ‘t zijn zotten die werken Ge wordt er nie rijk van, en ge wordt er zo muug van”. De liberale politieke elite leert ons inderdaad dat de overheid bestelen lonender en gemakkelijker is dan voor de rijken of de overheid te gaan werken voor een karig loon en nadien nog bestolen te worden door de overheid via onrechtvaardige en buitensporige belastingen.

  13. er bestaat een Chinees spreekwoord dat zegt: “niet de dief is laakbaar , maar degene die zich laat bestelen.” kijk eens in eigen boezem , beste “OVERHEDEN” en leg dan n keertje uit aan “het volk” hoe dit zo ver kon ontsporen???
    ……………..en KRUIP DOOR HET STOF !! alleen dàt zou respekt voor jullie, die beslissen wat met ons (soms/vaak) zuur verdiend belastinggeld gebeurt MISSCHIEN ietwat ten goede komen !

  14. en vergeet haar volledige familie niet die ook duizenden euro’s van de zo gehate racisten hebben opgedaan.Wat zijn we toch een luilekker zeemzoet land.Deze strapatsen mogen we niet vergeten voor de volgende verkiezingen,we moeten ze levendig houden en de week voor de verkiezingen loslaten op de sociale media,het feest kan beginnen.Geineken,deze dossiers werden door de “bekwame”ministers van dienst goedgekeurd?M Diependaele heeft daar geen vat op,dit wordt onderhandeld bij de regeringsvorming,we wisten dat de vld en de cdv niet te vetrouwen waren,hopelijk wordt de volgende Vl regering er ene van NVA-VB.

  15. “Mocht” ze ooit voor de rechtbank moeten komen, en het geld +boete moeten terug betalen, zal ze zich ongetwijfeld onvermogend laten verklaren- ze heeft ondertussen al de tijd gehad om dat voor te bereiden.

Plaats een reactie

Delen