De Nobelprijs. Foto Shutterstock.

De Nobelprijs. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Russische journalist Muratov en Filippijnse journalist Ressa winnen Nobelprijs voor Vrede

Ruben Notteboom

De Russische journalist Dmitry Muratov en de Filippijnse journalist Maria Ressa hebben de Nobelprijs voor Vrede gewonnen. Die prijs hebben ze ontvangen voor hun strijd voor vrije meningsuiting.

Twee journalisten kregen de Nobelprijs voor Vrede. Dat heeft het Nobelcomité zonet beslist. Vrijheid van meningsuiting is een fundamentele waarde voor de Westerse en vrije maatschappij, maar in verschillende landen komt die vrijheid steeds meer onder druk.

Nobelprijs voor Vrede gaat naar twee journalisten

Soms komt vrijheid van meningsuiting onder druk door nieuwe ideologische stromingen, die geloven dat bepaalde meningen moeten worden gecensureerd of onuitgesproken moeten blijven omdat ze kunnen kwetsen, de staat in gevaar kunnen brengen… Maar soms kan een mening echt tot juridische vervolging leiden, zeker als er kritiek wordt gegeven op bepaalde staten in bepaalde landen.

Dmitry Muratov verdedigt al tientallen jaren de vrije meningsuiting in Rusland. In 1993 hielp hij bij de oprichting van de Novaja Gazeta, wat Russisch is voor “Nieuwe Krant”. Maria Ressa gebruikt vrijheid van meningsuiting om machtsmisbruik, geweld en groeiend autoritarisme aan mand te leggen in de Filippijnen. In 2012 was ze medeoprichter van Rappler, een digitaal mediabedrijf voor onderzoeksjournalistiek.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Russische journalist Muratov en Filippijnse journalist Ressa winnen Nobelprijs voor Vrede”

  1. Na de poging van het regime in Rusland om zowat alle journalisten die nog een kritische stem durven uit te brengen monddood te maken of fysisch uit te schakelen, is deze prijs een zeer welkome duw in de rug van moedige mensen die hun mening blijven uiten. In Vlaanderen kunnen we ons dat moeilijk voorstellen, hoewel er ook hier rechters zijn het moeilijk hebben met meningen die onvoldoende woke zijn. Leve onafhankelijke media zoals dat waarop ik nu vrij mijn mening mag uiten.

  2. Sinds de voormalige Amerikaanse president Obamo, inmiddels al weer lang door iedereen vergeten, een Nobel prijs ontving ben ik bij dat linkse, woke, groene, politiek ultra correcte Nobel gedoe afgehaakt.

Plaats een reactie

Delen