Sammy Mahdi (CD&V) - Afbeelding: Photonews

Sammy Mahdi (CD&V) - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Sammy Mahdi (CD&V) pleit voor sterke Europese buitengrenzen

Anton Schelfaut

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft zondag zijn pleidooi voor correcte grensprocedures en sterke Europese grenzen herhaald. Hij reageert daarmee op de uitspraken van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin, die zaterdag aankondigde dat Frankrijk de grenscontroles aan de grens met België gaat verscherpen.

Volgens Darmanin zou de helft van alle migranten die vanuit Frankrijk de overtocht willen maken naar Engeland via ons land komen. Hij roept de Belgische politie dan ook op om beter te controleren aan de grens.

Op het kabinet van staatssecretaris Mahdi is te horen dat deze migranten hun route aanvatten in Griekenland of Spanje. “We moeten onze buitengrenzen versterken en iedereen screenen”, aldus Mahdi, die erop wijst dat de aanpak Europees is.

“Dat sommige landen weigeren mee te werken aan terugkeer is al decennia een pijnpunt. We moeten die landen op Europees niveau sneller sanctioneren. Ik ben het beu dat landen hun eigen onderdanen niet terugnemen en vandaag COVID als excuus gebruiken. Eigen onderdanen terugnemen is een verdomde internationale plicht”, besluit de staatssecretaris.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil het probleem van de transmigranten op Europees niveau aanpakken. “Zomaar buurlanden verantwoordelijk stellen is wat mij betreft niet de oplossing”, hekelt ze.

N-VA wil spoedoverleg met Frankrijk

Oppositiepartij N-VA roept bij monde van Kamerlid Theo Francken en Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese op tot “dringend spoedoverleg” met Frankrijk en “een kordate aanpak van de transmigratieproblematiek”.

“Ondanks onze herhaaldelijke oproepen onderneemt paars-groen niets tegen illegale transitmigratie”, zegt Francken. “De transmigranten worden zo goed als nooit opgesloten en dus de facto met rust gelaten op instructie van staatssecretaris Mahdi. Ook in Brussel is er een laissez-faire beleid. Brussel is een hub voor illegale transmigranten. Zo maken ze het de smokkelaars wel heel erg gemakkelijk.”

“Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden moet nu onmiddellijk spoedoverleg met haar Franse collega organiseren om deze grenscontroles te vermijden”, zeggen beide N-VA’ers. “Dit zal enkel lukken wanneer paars-groen en dus Staatssecretaris Mahdi eindelijk aantonen de problematiek serieus te nemen en extra maatregelen nemen om de problematiek aan te pakken met een werkelijk lik-op-stuk beleid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Sammy Mahdi (CD&V) pleit voor sterke Europese buitengrenzen”

  1. Een excuus zoeken door te zeggen het aanpakken op Europees niveau ,niets dus .Het enige dat ze hier kunnen is het uitleggen en het van hun kap afstoten .Wat een waardeloos zootje politiekers zowel Mahdi als Verlinden waardeloos en onbekwaame pannekoeken

  2. Allemaal verkiezings retoriek in Frankrijk. Hetgeen niet wegneemt dat de landsgrenzen en buitengrenzen van Europa, EU-lidstaat of niet, strenger bewaakt moeten worden. Tevens dient de overheid van het VK, meer bepaald Engeland, en nog meer bepaalder Londen, in het buitenland – de landen waar de “vluchtelingen”, asielzoekers, gelukzoekers, handophouders, vandaan komen – duidelijk te maken dat het eiland niet de hoorn des overvloeds (meer) is.

  3. Mochten die zakkenvullers die regelmatig op de 16 van de Wetstraat vertoeven toch eens hun ogen openen en hun verantwoordelijkheden nemen … Maar dit is eigenlijk vrij utopisch van mij, vrees ik …

  4. Misschien dat die zakkenvullers uit de Wetstraat zwijggeld in het zwart ontvangen, van mensensmokkelaars, per illegaal die ze binnen- en doorlaten. Het een zou het ander kunnen verklaren.

Plaats een reactie

Delen