(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Scholen in Burkina Faso dicht vanwege toenemende jihadistische dreiging

Sonja Dahlmans

In Burkina Faso zijn sinds afgelopen maandag de scholen gesloten vanwege de toename van jihadistische dreigingen.

In de provincie Tapoa, in het oosten van het land, zouden terroristen alle controle hebben overgenomen. Hierdoor kunnen burgers zich niet meer veilig binnen het gebied verplaatsen. Alle in- en uitgangspunten in Tapoa worden gecontroleerd door jihadistische groepen. Volgens Marcel Ouoba, woordvoerder van een jongerenbeweging, zijn alle scholen in Tapoa gesloten sinds vorige week maandag. “De hele provincie is in kwaadaardige handen gevallen. De staat zelf heeft geen effectieve macht meer hier.”

Sinds 2015 is het ooit vredelievende Burkina Faso slachtoffer van toenemend jihadistisch geweld. Gewone burgers zijn sindsdien slachtoffer geworden van grof geweld en mensenrechten schendingen door jihadistische groepen. Christenen zijn meestal het doelwit, vooral kerkleiders en kerkgebouwen moeten het ontgelden. Volgens de Verenigde Naties zouden in het land reeds 2500 scholen zijn gesloten vanwege het toenemende geweld. Concreet kunnen 350.000 kinderen hierdoor niet naar school.

De situatie in Burkina Faso staat niet op zichzelf. Ook in andere Sahellanden, zoals Mali en Niger, lopen kinderen groot risico. Een nieuwe strategie van jihadistische groepen is om juist jongeren te rekruteren. Sommige jongeren worden gedwongen gerekruteerd en zo onderdeel van de gewapende strijd. Anderen kiezen uit armoede ervoor zich aan te sluiten bij jihadistische groepen volgens een recent verschenen rapport. Ook de belofte van een eigen inkomen of nieuwe, dure voorwerpen zoals mobiele telefoons, kan jongeren over de streep trekken zich aan te sluiten. Zeer jonge kinderen, bijvoorbeeld een jongen van zeven jaar, worden tevens gerekruteerd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Scholen in Burkina Faso dicht vanwege toenemende jihadistische dreiging”

  1. In Belgie gaan stilaan sommige scholen dicht. Hier zit soms ook wat islamitische druk achter. leraarke bashen enzovoort. Daar is dus enig vergelijk maar hier is het nog niet zo erg.

Plaats een reactie

Delen