Illustratie (Shutterstock)

Uncategorized

Slechts 40 procent van wereldwijde zorgmedewerkers gevaccineerd

Wannes Neukermans

Wereldwijd is slechts 40 procent van de zorgmedewerkers gevaccineerd. Tussen landen en continenten onderling is de ongelijkheid echter opvallender. Daarom riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag op om gezondheidspersoneel wereldwijd beter te beschermen in het licht van de pandemie.

Volgens schattingen hebben sinds de komst van Covid-19 meer dan 115.000 gezondheids-en zorgmedewerkers het leven gelaten door het virus. Daarom roept de directeur-generaal van de WHO (Tedros Adhanom Ghebreyesus) de regeringen wereldwijd op om het zorgpersoneel beter te beschermen. “Velen hadden kunnen worden gered”, zegt de voorzitter van de World Council of Nurses (ICN). Hij merkt daarnaast op dat het aantal overlijdens waarschijnlijk hoger zijn. Steeds meer van deze mensen worden ook getroffen door de effecten van de behandeling van de vele patiënten. Geschat wordt dat tien procent de zorgsector zal verlaten.

Volgens gegevens uit september van meer dan 100 landen is wereldwijd ongeveer 40 procent van de zorgmedewerkers gevaccineerd. In Afrika is echter slechts tien procent gevaccineerd, terwijl er in de ‘rijkere’ landen meer dan vier op vijf gevaccineerd is. Volgens een Britse bron zullen er binnenkort 100 miljoen doses verloren gaan als ze niet snel genoeg gebruikt worden. In totaal zijn er bijna 500 miljoen doses van het vaccin die nog niet gebruikt worden en naar andere landen uit het zuiden getransporteerd kunnen worden. Dat bevestigt ook de WHO-ambassadeur voor de financiering van de wereldwijde gezondheid, voormalig Brits premier Gordon Brown.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen