Uw Mening: Overheid moet zich verzetten tegen uitspraak hof van beroep over klimaatdoelstellingen

Zuhal Demir. Photonews

Binnenland politiek

Somers trekt erkenning van Antwerpse moskee “De Koepel” in

Simon Segers

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft maandag beslist om de erkenning van de Antwerpse moskee “De Koepel” in te trekken. De moskee weigerde transparantie te verschaffen over haar werking en bestuur.

“Er is nog nooit een jaarrekening neergelegd. Nog nooit een meerjarenplan ingediend. Er is zelfs niet geweten wie in het bestuur zetelt en wie de imam is” , verklaarde minister Somers. “Dan is de intrekking van de erkenning natuurlijk het logische gevolg. We gaan in de toekomst terug moskeeën erkennen, maar wel strikter toezien op het naleven van de erkenningsvoorwaarden.”

De Koepel werd in 2011 erkend door de Vlaamse regering. Het Agentschap Binnenlands Bestuur concludeerde begin dit jaar echter dat de moskee niet in orde is met haar erkenningsverplichtingen. Zo moesten er jaarrekeningen voorgelegd worden en verkiezingen georganiseerd worden voor de raad van bestuur. Er was geen duidelijkheid over wie de moskee bestuurt, noch over welke imams er actief waren.

Geen constructieve relatie

“Net zoals de rest van de Vlaamse regering verkies ik een erkende moskee boven een niet-erkende moskee, maar niet op deze manier natuurlijk” , vervolgde Somers. “Een erkende moskee kan rekenen op financiering en ondersteuning, maar moet zich wel houden aan bepaalde verplichtingen. Met De Koepel was er geen constructieve relatie, zelfs geen contact. In maart is de moskee dan ook op mijn vraag officieel in gebreke gesteld en hebben we hen aangemaand om zich in regel te stellen. De Koepel heeft hier zelfs niet op gereageerd, wat veelzeggend is. Toen hebben wij de opheffingsprocedure opgestart, ook daarop kwam geen reactie.”

Nieuw erkenningsdecreet

De commissie keurde een nieuw erkenningsdecreet toe, maar dit moet nog definitief worden goedgekeurd door het Vlaams parlement. De intrekking van de erkenning van moskee de koepel valt bijgevolg nog onder dit oude decreet. Verwachting is dat het parlement het nieuwe decreet zal goedkeuren. Hierdoor zullen voor het eerst sinds 2017 lokale geloofsgemeenschappen erkend kunnen worden.

“Er komt opnieuw rechtszekerheid, we gaan terug lokale geloofsgemeenschappen erkennen. Ook moskeeën. We richten daarvoor een nieuwe informatie- en screeningsdienst op. Zij kan toezien op het naleven van de erkenningsvoorwaarden. Maar zij kan lokale geloofsgemeenschappen begeleiden en ondersteunen bij het voldoen van de administratieve verplichtingen, en beschermen tegen onterechte kritiek”, besloot Somers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

11 gedachten over “Somers trekt erkenning van Antwerpse moskee “De Koepel” in”

  1. Feitelijk zou er geen enkele moskee mogen erkend zijn, wegens het verdedigen van een leer die flagrant in strijd is met de mensenrechten. Levensbeschouwing hoeft zelfs in de bredere zin helemaal niet gesubsidieerd te worden, wie graag in een onzichtbaar vriendje gelooft moet daar maar zelf voor opdraaien.

  2. Imam sommers sluit 1 moskee en opent er 100! Stop de islamisering van ons land!!! Zet sommers af en wil hij niet gaan dan mag iemand hem een schop onder zijn kont verkopen, zodat hij gewoon niet meer op zijn ministerstoel kan zitten.

    Nee tegen de islam.

  3. Hij kan onder de terechte druk van oppositiepartij Vlaams Belang niet meer onderuit. Ook de laatste peilingen naar het stemgedrag in Antwerpen zullen daar onvermijdelijk voor “iets” tussen zitten. Maar zoals gewoonlijk weer te weinig en te laat Bart Somers.

  4. Sinds 2011 erkend en na 10 jaar komen ze tot de ontdekking dat er niets in orde is en wordt de erkenning ingetrokken. Ten eerste is de Islam sowieso gelegaliseerde misdaad (lees de Koran maar eens), ten tweede: wie is ervoor verantwoordelijk dat dat zootje tien jaar lang heeft kunnen profiteren en bedriegen?

  5. Kan je u voorstellen dat wij Christenen een kerk gaan neerpoten in Turkeye of Marroko en er nog subsidies bovenop krijgen ?
    In dit apeland en de rest van Europa kan dat dus allemaal.Wat zijn wij schapen
    Wie zit er in godsnaam in Europa achter de verheerlijking van de Islam vraag ik mij af ?

  6. In hoeveel bochten en welke uitvluchten gaan de poco politici nog maken/vinden om hun nieuwe achterban te sussen. Om op een gegeven moment vast te stellen dat die met zovelen zijn, hun pamperaars gewoon over boord gooien en zelf het bestuur overnemen.
    En wee/geen genade dan van die groep voor de arme burger die hzt wel al jaren zag aankomen, hiervoor waarschuwde en probeerde een dam te vormen.
    Indien we onze eigen huid én levensstijl willen redden, zullen we hoogdringend op een andere/meer doortastende manier moeten gaan a- en reageren…

Plaats een reactie

Delen