Trans atlete Alana McLaughlin (Combate Global)

Trans atlete Alana McLaughlin (Combate Global)

Cultuuroorlog

Studie bevestigt: transgenders hebben blijvend voordeel in de sport

Carl Deconinck

Vorige week werd een langverwachte, diepgravende studie vrijgegeven over transgenders in de sport. De studie bevestigt dat biologische mannen een blijvend voordeel hebben over biologische vrouwen. Het pleit voor een creatieve oplossing voor trangenders in de sport, bijvoorbeeld een nieuwe, universele categorie waarin ze kunnen wedijveren met elkaar.

De studie ging uit van de Britse ‘Sports Councils Equality Group’, een koepelorganisatie van diverse Britse sportfederaties die zich richt op ‘gelijkheid in de sport’. Ze stelt vast dat er blijvende verschillen zijn tussen biologische vrouwen en transgendervrouwen inzake kracht, uithouding en fysiek vermogen. Zelfs al onderdrukt men het testosteronniveau.

Men concludeerde daarom dat de inclusie van transgenders in veel vrouwensporten niet opweegt tegenover de eerlijkheid en veiligheid van sporten waar gender een rol in kan spelen. De studie wijst er wel op dan in sommige gejureerde sporten waar vaardigheid meer doorweegt dan kracht, zoals ritmische gymnastiek, wel open kan staan voor transgenders. Indien kracht, uithoudingsvermogen en fysiek een belangrijke rol spelen, zoals in artistiek zwemmen, kan het niet meer.

Sporten die lagere netten, kleinere velden of andere, lichtere, vereisten stellen in vrouwencompetities erkennen impliciet dat ze beïnvloed worden door gender. Hierdoor is directe competitie tussen de geslachten oneerlijk en mogelijks zelfs gevaarlijk“, zo staat te lezen in de studie. “In veel sporten kan er vanaf een bepaalde leeftijd geen gemixte competitie meer, omdat het oneerlijk of gevaarlijk beschouwd wordt.”

Momenteel laat het Internationaal Olympisch Comité toe dat transgenders het opnemen tegen biologische vrouwen, indien hun testosteronniveau onderdrukt wordt. Ook lobbyt men vanuit de LGBTQ-gemeenschap en de bedrijfswereld sterk om transgenders te promoten in de sport. De transgender gewichtheffer Laurel Hubbard werd zo onlangs nog verkozen tot sportvrouw van het jaar door de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland. De transgender zou een toonbeeld van “moed en doorzettingsvermogen” zijn.

De wetenschappelijke studie lijkt daar niet in mee te gaan. In plaats daarvan stelt het voor om transgenders eventueel in een aparte divisie op te nemen, zodat ze wel mee kunnen sporten en deelnemen. Tegelijkertijd beschermt men ook de fysieke integriteit van biologische vrouwen. Het doel blijft “sport als een gelegenheid te zien waar iedereen zichzelf kan zijn en waar iedereen met waardigheid en respect wordt behandeld“.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

12 gedachten over “Studie bevestigt: transgenders hebben blijvend voordeel in de sport”

  1. Moet men daar gvrd nog een studie rond maken. Diegene dat denken dat die zichzelf verminkende schepsels geen voordelen hebben zijn gatachterlijk. Ne vent blijft ne vent en een wijf blijft een wijf, ok.

  2. Je moet toch niet gestudeerd hebben om dit te weten? Maar ja, alles wat een normaal mens denkt en weet wordt in twijfel getrokken door die LGTCHFDJYTJ X2O sekte. Gehandicapt zijn is geen schande maar een feit. Live with that.

  3. Weer een bewijs dat ombouwen valsspelen is. Een man zal nooit vrouw worden en een vrouw nooit man. Ze kunnen zich hooguit anders dan hun gender gedragen en wat oppervlakkige, peperdure en onomkeerbare operaties ondergaan maar het probleem zit niet in hun lichaam maar in hun bovenkamer.

  4. Ach liesje toch, begrijpend lezen is voor jou toch echt moeilijk hé. Enkel linkse gedachten dringen in jou koppeke door en al de rest verdwijnt in uwe woke-nevel. Veel beterschap en een spoedig herstel hoor.

  5. Wie aan een perfect gezond lichaam laat sleutelen, om transgender te kunnen zijn, verminkt fysiek wetens en willens zichzelf. Wie zijn “eigen-aardheid” aanvaardt en daarmee weet om te gaan, zonder ingreep is in mijn ogen een held en een compleet mens. Of een mannelijke transgender altijd wint van zijn vrouwelijke concurrenten. Misschien wel, misschien ook niet. Het is in mijn ogen oneerlijke concurrentie. En we zouden wat minder mogen opgeven van al dat Lgtbq+ gedoe. Het lijkt alsof het een nieuwe diersoort is. Het zijn mensen, tout court, geen soort apart en dat is wat mij stoort.

  6. Kan toch geen probleem zijn. Iedereen eist immers zijn plaatsje op in de wereld. Hoe klein ook. Welnu, iedereen heeft recht op zijn eigen competitie. Er is nu reeds iets als de paralympics. Misschien moeten we een competitie in het leven roepen voor cis-genders, binairen, non binairen, homo’s, lesbies, …. Alle respect voor die mensen, hoe ze zich voelen en zo. Er wordt in de media veel te veel aandacht gegeven aan deze problematiek. Die mensen zijn geen vragende partij. Laat hen gerust, zou ik zeggen. Zij hebben de hulp van de media niet nodig. Integendeel.

  7. Het gaat om mensen die als man geboren zijn en dus de mannelijke fysieke eigenschappen van een man hebben. Die laten deelnemen in de sport tegen mensen met andere fysieke eigenschappen zijn geboren is vervalsing van de sport, ook als denken ze “in hun hoofd” tot die laatste groep te behoren. Neutraliteit in de sport en politieke correctheid worden hier weer eens door elkaar gehaald. De “olympische gedachte” die zelfs uitgesproken tegen elke vorm van medicatie (doping) is, gaat daardoor helemaal om zeep, fysieke doping wordt hierdoor toegestaan. Daarvoor is inderdaad geen wetenschappelijke studie nodig. Als die “mannen” zich dan nog laten verminken, want dat is het in mijn ogen (een perfect gezond lichaam een ander beeld willen aanmeten), druipt de oneerlijkheid voor de sport er des te meer vanaf. Iets zoals dames met siliconen boezems laten defileren in badpak met gewone dames, wie denkt je dat de meeste mannelijke aandacht zal krijgen, wie zal de schoonheidswedstrijd winnen? Dus als je per se wil dat verbouwde mannen in de sport laten deelnemen, beperkt je dan tot de sporten waar fysieke kracht niet meespeelt, schaaksport bv.

Plaats een reactie

Delen