De Turkse president Erdogan. Foto Shutterstock.

De Turkse president Erdogan. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Turkse lira laagste ooit onder druk van Erdogan

Wijnand Meeus

De Turkse centrale bank heeft donderdag het belangrijkste rentetarief verlaagd van 18 naar 16 procent. Deze beslissing zorgde dat de lira naar nooit eerder opgetekende diepterecords werd gestuurd. Momenteel is een euro meer dan 11 lira waard.

Ondanks waarschuwingen van analisten dat een nieuwe verlaging de lira verder kan verzwakken, verlaagde de centrale bank het rentetarief, met de negatieve resultaten als gevolg. De Turkse Lira is al een tijd in vrij val na de beslissing vorige maand om de rente al eens met 1 procentpunt te verlagen. Het ging toen om de eerste renteknip in meer dan een jaar tijd. De Wereldbank waarschuwde eerder deze maand voor financiële instabiliteit indien nieuwe renteverlagingen volgen.

Maar de nieuwste renteknip kwam er na aanhoudende druk van president Recep Tayyip Erdogan. De president wil al langer een lagere rente in Turkije. Vorige maand had Erdogan nog twee belangrijke toplui van de Turkse centrale bank de laan uitgestuurd. Erdogan had eerder al toplui van de centrale bank vervangen. Erdogan stelt dat de hoge rente een hoge inflatie veroorzaakt. De gangbare economische theorie beweert echter het omgekeerde.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Turkse lira laagste ooit onder druk van Erdogan”

  1. Die man zal zijn land naar de ondergang leiden. In de jaren ’30 hebben we in Europa er ook zo eentje gehad: minderheden onderdrukken, economie om zeep helpen, oorlogen beginnen, grootheidswaanzin…en we weten allemaal hoe het afgelopen is. En uit politieke correctheid zwijgt de meerderheid in de EU… weer eens.

Plaats een reactie

Delen