Antwerpen: actievoerders die verkeer blokkeerden aangehouden | PAL X

Het vijftal werd bestuurlijk aangehouden. Bron: Twitter politie Antwerpen

Justitie

Twee West-Vlaamse Syriëstrijders veroordeeld tot vijf jaar effectief

Simon Segers

De correctionele rechtbank van Brugge heeft maandag geoordeeld over drie West-Vlaamse syriëstrijders. Olivier Calebout (34) en Luc Van Hessche krijgen vijf jaar effectieve gevangenisstraf voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Abdelmalek Boutaliss was reeds eerder veroordeeld en kreeg geen bijkomende straf.

Calebout en Van Hessche vertrokken in juni 2014 naar Turkije, waarna ze zich aansloten bij Islamitische Staat in Syrië en Irak. Boutaliss vervoegde hen in Istanboel. Zowel Van Hessche als Boutaliss zijn niet langer in leven, zij stierven respectievelijk aan het front en bij een zelfmoordaanslag. Er is echter geen absolute zekerheid dat beide strijders effectief het leven lieten, zodat de rechtbank van Brugge hen alsnog vervolgde.

Belgische nationaliteit

Boutaliss werd in januari 2018 door de correctionele rechtbank van Mechelen al veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn rol in de activiteiten van een terroristische groepering. Hij kreeg daarom geen bijkomende straf opgelegd in Brugge. Het Openbaar Ministerie had ook verzocht om hem zijn Belgische nationaliteit te ontnemen, maar er bestond geen duidelijkheid of hij nog steeds een Marokkaanse nationaliteit bezat, zodat hij hierdoor mogelijk staatloos zou worden. De twee andere strijders kregen elk vijf jaar effectief.

Het federaal parket argumenteerde dat het trio goed voorbereid was op hun tocht naar Syrië. Zo hebben zij bij Decathlon kledij en overlevingsmateriaal aangekocht en diabetespatiënt Boutaliss sloeg een voorraad medicatie in bij de apotheker. Uit het internetverkeer van de drie mannen bleek ook duidelijk dat zij terroristische sympathieën koesterden en propaganda van IS verspreidden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Twee West-Vlaamse Syriëstrijders veroordeeld tot vijf jaar effectief”

  1. Massamoordenaars krijgen bij ons 5 jaar, groepsverkrachters “een opstel” schrijven,…en wedden dat Quickjoint er nog voor zal zorgen dat als ze terug opduiken in één of andere sociale woning met veel uitkeringen, dat ze geen uur ooit gaan vastzitten?

  2. “Er is echter geen absolute zekerheid dat beide strijders effectief het leven lieten” (texto) . Beschikt u soms over bewijzen dat ze het tijdelijke met het eeuwige gewisseld hebben?

Plaats een reactie

Delen