Illustratieve foto Shutterstock.

Illustratieve foto Shutterstock.

Uncategorized

Veroordeelde moordenaar mag tijdelijk met enkelband thuis blijven

Ruben Notteboom

Het West-Vlaamse hof van assisen heeft geen onmiddellijke aanhouding bevolen voor de veroordeelde Poperingenaar Davy Kesteman. De 32-jarige man werd veroordeeld tot een celstraf tot 23 jaar voor de moord op zijn vriendin, de 22-jarige Sharon Gruwez. Kesteman mag dus voorlopig, onder elektronisch toezicht, naar huis.

Kesteman vermoordde Gruwez op 1 november 2018. De omstandigheden zijn merkwaardig, want het betreft eigenlijk een verkeersrechtelijk dossier. Kesteman reed namelijk aan extreem hoge snelheid in op een geparkeerde bus, waarbij Gruwez om het leven kwam. De omstandigheden waren echter zeer specifiek. Hij reed moedwillig tegen 191 kilometer per uur, nadat hij ruzie zou hebben gehad met het slachtoffer omdat ze het wilde uitmaken. Omdat er sprake is van voorbedachte rade en het geen ongeluk was, werd het dossier als moordzaak behandeld.

Met enkelband thuis

Na 5 maanden voorhechtenis mocht hij opnieuw naar huis met enkelband, maar dat vervalt omdat het arrest in de zaak is geveld. Procureur-generaal Serge Malefason vroeg de onmiddellijke aanhouding, zeker omdat de gerechtspsychiater spreekt over recidivegevaar. Daarnaast is de kans dat Kesteman vlucht reëel. De verdediging vroeg om niet op de vordering in te gaan. Volgens zijn advocaten bestond de kans op recidive ook tijdens de voorhechtenis, maar Kesteman zou zich goed gedragen hebben.

Het hof volgde de verdediging en zag geen reden om de onmiddellijke aanhouding te bevelen. De rechters geloven dat er geen risico bestaat dat Kesteman zou vluchten of zich aan de straf zou proberen te onttrekken. Hij wordt binnenkort opgeroepen zijn straf uit te zitten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Veroordeelde moordenaar mag tijdelijk met enkelband thuis blijven”

  1. Dit gerecht leert totaal niets uit het verleden. Verkrachters die losgelaten worden want ze zijn zo braaf meneer, en ondertussen verkrachten en moorden opnieuw jonge levens en verwoesten het leven van telbare gezinnen.
    Opnieuw zien we hetzelfde scenario, opnieuw wordt een moordenaar vrij gelaten…. denken ze nu echt dat die man gaat wachten tot hij eindelijk naar de gevangenis kan?

    Wat een nachtmerrie is justitie toch, het lijkt alsof het hun bedoeling is het land te destabiliseren.

Plaats een reactie

Delen