Zuhal Demir (Photonews)

Zuhal Demir (Photonews)

Uncategorized

Vlaamse regering wil energiefactuur volgend jaar met 50 euro per gezin verlagen

Pieter Van Berkel

De Vlaamse regering wil in 2022 201,6 miljoen euro kosten uit de energiefactuur halen, door de openbare dienstverplichtingen eenmalig zelf te financieren. Daarnaast komt er een aanpassing van de nettarieven. In totaal zouden de maatregelen 50 euro per gemiddeld gezin moeten opleveren.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) kondigde deze week al aan dat ze 170 tot 200 miljoen euro uit de energiefactuur van de Vlaming wilde halen.

166,6 miljoen euro die via de openbare dienstverplichtingen in de factuur verwerkt worden, worden eruit gehaald en eenmalig betaald door het Energiefonds. Daarboven komt de 21 procent btw die federale overheid aanrekent, waardoor 201,6 miljoen euro uit de factuur verdwijnt.

“Iedereen voelt de energiecrisis. Daarom kiezen we voor maatregelen die ten goede komen aan alle 2,8 miljoen gezinnen en alleenstaanden, maar ook aan de kleine zelfstandige”, zegt Demir.

Voor een gemiddeld gezin zal het in 2022 gaan om een besparing van 43 euro. Daarbovenop komen lagere nettarieven. In totaal zou een gemiddeld gezin 50 euro meer moeten overhouden. De Vlaamse regering besloot ook om dit jaar nog 60 miljoen groenestroomcertificaten uit de markt te halen om zo de historische schuld verder af te bouwen en om de bestaande subsidies aan nieuwe fossiele gasaansluitingen bij nieuwbouw stop te zetten vanaf midden 2022.

De federale regering nam deze week ook maatregelen tegen de stijgende energieprijzen. De uitbreiding van het sociaal tarief wordt verlengd. Mensen die ervan geniet krijgen bovendien een korting van 80 euro. Ook komen er flexibelere accijnzen, goed voor 30 euro extra per huishouden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over “Vlaamse regering wil energiefactuur volgend jaar met 50 euro per gezin verlagen”

  1. 50 euro per gezin, is een begin natuurlijk, maar kom, daar kan meer vanaf, verminder de taksen en accijnzen, de btw, de weddes van de CEO’s en andere machtshebbers (deze lopen met de meeste centen weg om niets te doen).

  2. Een uitleg waar een kat haar jongen niet in terug vindt. 170 miljoen uit de energiefactuur halen, waarom dan geen 500 miljoen of een miljard ? Op wiens rekening komt die 170 miljoen dan ? Vanwaar haalt het energiefonds haar middelen ? Die moet dan niet meer terugbetaald worden of wat ? Bende prutsers die de belastingbetalers voortdurend belazeren en er een potje van maken dat niemand nog begrijpt. Een ding is zeker, we glijden financieel naar de afgrond en niets of niemand zal dit kunnen tegenhouden, met dank aan al onze politieke partijen die de laatste 50 jaar deel uitgemaakt hebben van onze regeringen. Demir je verstaat er ook zelf geen kloten van !! Bende volksverlakkers.

  3. men zou de BTW naar 12%kunnen brengen,maar dit is federaal en daar hebben ze miljarden tekort,maw,nul.De factuur splitsen en de andere kosten op de algemene middelen zetten is een belasting die erbij komt,die nu via de energie factuur betaald wordt.Minder verbruiken is de enige manier om minder te verbruiken,.Na de fouten van stevaert-freya-tommelein moeten we nu verder uitzweten totdat die giften betaald zijn,een socialistisch-vld vergiftigd cadeautje.Men zou de factuur maandelijks moeten kunnen afrekenen en dit moet te doen zijn.

Plaats een reactie

Delen