Uncategorized

23.000 aanklachten tegen verdachten “Paasaanslagen” in Sri Lanka

Redactie PAL

In Sri Lanka is het proces begonnen tegen de verdachten van de “Paasaanslagen” uit 2019. Dat brengt de BBC. Bij de aanslagen door islamisten werden 267 mensen gedood, voornamelijk uit de Christelijke minderheid in Sri Lanka.

Op 21 april 2019, Paaszondag, vond de bloederigste aanslag in de geschiedenis van Sri Lanka plaats. Tijdens de feestelijkheden in de ochtend werden drie kerken en drie hotels aangevallen door extremistische moslims, die zichzelf opbliezen in de massa. In totaal kwamen 267 mensen om het leven en nog eens 500 anderen raakten gewond. Omdat de geviseerde hotels vooral buitenlandse gasten ontvingen kwamen ook 45 toeristen om. De daders waren allemaal burgers van Sri Lanka en werden gelinkt aan het “National Thowheeth Jama’ath”, een lokale islamitische groepering.

Proces

Vandaag, ongeveer 2,5 jaar later, begint het proces tegen de betrokkenen. Hoewel alle daders omkwamen bij de aanslagen zijn het vooral hun vrienden en familie die zich nu voor de rechtbank moeten verantwoorden. Zij zouden namelijk medeplichtig zijn aan de organisatie van de aanlagen. In totaal zullen er 25 mensen berecht worden, waaronder de vader van 2 terroristen en een persoon die verbonden zou zijn met Islamitische Staat.

Het zou echter een zeer lang proces kunnen worden door het gigantische aantal aanklachten tegen de verdachten. Zo worden ze in totaal verdacht van 23.000 verschillende misdrijven, waaronder moord met voorbedachte rade, medeplichtigheid aan de aanslagen en wapenhandel. Daarnaast zijn er 1.215 getuigen opgeroepen. Hierdoor zijn de advocaten van de verdediging bang dat het proces meer dan 10 jaar zou kunnen aanslepen en dat de gigantische hoeveelheid aanklachten en getuigen geen meerwaarde hebben voor de procesvoering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen