(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Afghaan vernielt kruisbeeld in Duitse kerk

Sonja Dahlmans

Een 25-jarige Afghaanse man heeft in een evangelische kerk in de Duitse stad Nordhausen vernielingen aangericht. Hij brak een crucifix en vernielde nog andere religieuze symbolen vanwege ‘religieuze redenen.’

In de middag van 28 oktober kreeg de politie het bericht dat iemand schade zou hebben toegebracht aan de Frauenbergkerk in Nordhausen in de Duitse deelstaat Thüringen. Een Afghaanse man was de kerk binnengegaan en een kruis hebben vernield. Voor de kerkelijke gemeente is het crucifix van zeer grote historische waarde. De man haalde de inventaris van de kerk leeg. Kerkbanken, gezangboeken waren van hun plaats gehaald en voor in de kerk geplaatst.

De dominee van de kerk, Klemens Müller, sprak met de Afghaan die aangaf de kerk vanwege religieuze redenen te hebben gevandaliseerd. Zo zei hij dat hij zich gedwongen voelde de kerk te beschadigen, omdat hij gelooft dat het christendom verkeerd is. Dat had naar zijn zeggen te maken met de goddelijke status die Christus binnen het christendom heeft. Binnen de islam is Jezus een profeet, maar heeft geen goddelijke status.

Omdat de man niet agressief overkwam, is hem vernieling van andermans eigendom ten laste gelegd. Ook begaf hij zich volgens de aanklacht op verboden terrein. Het beledigen van de religieuze gevoelens van anderen wordt hem vanwege zijn niet agressieve intenties niet aangerekend. De gebeurtenis heeft in Duitsland de discussie weer aangezwengeld of kerkdeuren wel open moeten blijven zoals nu het geval is. Vernielingen van christelijke symbolen gebeuren steeds frequenter in Duitsland. Dit zou zich met name rond de christelijke feestdagen afspelen.

In dezelfde week werden in Leipzig, Holzkirchen, Neuburg, Hellenthal en Immenstadt ook vernielingen en poging tot brandstichting gemeld. In Bochum-Langendreer betrof het een inbraak in een rooms-katholieke kerk. Het is niet bij alle gemelde voorvallen bekend wie de dader(s) zijn geweest.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

13 gedachten over “Afghaan vernielt kruisbeeld in Duitse kerk”

  1. O, heer vergeef het hem , het is terug een verwarde man die het nochtans goed voorhad andermans geloofsovertuiging te respecteren met nog wat integratiecursussen te gaan komt het volgens de multiculturele predikanten wel voor elkaar.

  2. O, heer vergeef het hem , het is terug een verwarde man die het nochtans goed voorhad andermans geloofsovertuiging te respecteren met nog wat integratiecursussen te gaan komt het volgens de multiculturele predikanten wel voor elkaar.

  3. En verwarde man die duidelijk een nieuwe sociale woning nodig heeft en verhoogde uitkeringen. Omgekeerd, werd voor het tonen van de een religieus persoon, dewelke die verwarde sukkelaar dan wel adoreert, iemand zijn hoofd op straat eraf gesneden. Enkel in de EU laat men dergelijke zaken toe en klasseert men dit onder “diversiteit” en “cultuur”, men gaat nu zelfs zover het te promoten.

Plaats een reactie

Delen