PAL EROP #10: Vlaanderen moet Vlaams blijven volgens Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah. Photo News

Cultuuroorlog

Amerikaanse universiteit hangt icoon op waarin George Floyd als Christus wordt afgebeeld: “Pure godslastering”

Niels Geerinck

Het werk werd opgehangen in de kapel van de Katholieke Universiteit van Amerika te Washington D.C. Eerder dit jaar werd er al een ceremonie gehouden ter ere van het werk. Heel wat studenten en professoren noemen het een uiting van godslastering, toch houdt de Raad van Bestuur voet bij stuk.

De Katholieke Universiteit in Washington is een iconografisch werk rijker. De kunstenaar en iconograaf Kelly Latimore ontwierp een nieuw icoon op commissie van de instelling. Het werk “Mama” beeldt duidelijk een zwarte Maria af die het dode lichaam van een zwarte Christus ondersteunt. Latimore zelf gaf meermaals aan dat de Christusfiguur de overleden George Floyd moet voorstellen.

Controverse

Latimore gaf toe dat het schilderij voor heel wat opschudding zorgde. “De veelgestelde vraag die mensen stelden was: ‘Is het George Floyd of Jezus?’ Het feit dat ze die vraag stellen, is een deel van het probleem,” vertelde hij tijdens de inhuldiging. “Mijn antwoord was ja“, zo gaat hij verder. Het merendeel van de klachten kwam vanuit Oosters-Orthodoxe hoek en vanuit Rusland en Oekraïne, zo zegt hij. Het icoon werd speciaal onthuld aan het einde van de zogenaamde “Black History Month“.

Ook de bijschrift onder het werk doet geen twijfel ontstaan over de centrale figuur. “Na de gewelddadige dood van George Floyd op 25 mei 2020 creëerde Latimore dit icoon in juni van dat jaar”, zo luidt het bijschrift. “Een moeder met haar zoon van kleur die ten onrechte door de staat is vermoord. Moge Maria, de Spiegel van Gerechtigheid, de roep horen van allen die het verdriet hebben gekend van het verlies van een geliefde aan geweld en onrecht. Amen.”, zo gaat het verder.

Godslastering

Het icoon zorgde ook voor heel wat consternatie bij het professorenkorps en onder de studenten. Volgens de Raad van Bestuur van de universiteit is er echter niets mis met het werk. Het zou volgens hen helpen in de strijd tegen racisme. “De toewijding van de Katholieke Universiteit om de zonde van racisme aan te pakken, die tegelijkertijd persoonlijk en sociaal is, is geworteld in het katholieke geloof, het geloof waarop zuster Thea haar leven op het spel heeft gezet”, zo deelt de onderwijsinstelling mee in een verklaring.

Wokeness

Het werk valt in slechte aarde bij heel wat studenten, ze noemen het pure godslastering. Volgens de studenten is het Bestuur te woke geworden en wijken ze af van de authentieke katholieke leer. “Het icoon heeft geen plaats aan de Katholieke Universiteit van Amerika; het is godslasterlijk en een belediging voor het katholieke geloof, maar het is helemaal niet verrassend dat het daar werd geplaatst. Het is gewoon een ander symptoom van de liberalisering en secularisatie van onze campus”, zo klinkt het. “Er zijn veel studenten, professoren en medewerkers die zich daar zorgen over maken. Maar als we aan de bel trekken, worden we aanzien als racisten.”, zo voegt de bezorgde student toe.

Volgens een paar studentenvertegenwoordigers van de rechtenfaculteit, zijn ook de religieuze afgevaardigden aan de universiteit aangetast door het woke-denken. “De kapelaan en de rest van het Bestuur lijken te denken dat hun liberale versie van ‘sociale rechtvaardigheid’ de hoogste deugd is, nog belangrijker dan authentieke uitingen van het katholieke geloof”, zo zeggen ze.

Dit is hetzelfde bestuur dat een Pride-Flag in hun kantoren heeft en zich bezighoudt met elke liberale zaak die langskomt, terwijl ze conservatieve katholieke studenten wegpesten. Dit is dezelfde kapelaan die met BLM marcheerde en een pro-life spreker verbood op campus te spreken”, zo getuigen ze verder anoniem aan The Daily Signal.

Intussen werd ook een petitie opgestart om het werk weg te verwijderen. Daarnaast werden ook enkele kopijen van het werk aangevraagd, door verschillende parochies in de Verenigde Staten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

11 gedachten over “Amerikaanse universiteit hangt icoon op waarin George Floyd als Christus wordt afgebeeld: “Pure godslastering””

  1. Haha. Schitterende kunstenaar, die Latimore. Had hij niet gezegd dat St. George Floyd op zijn ‘icoon’ staat, niemand had het vermoed :-). De echte St. Floyd had immers een nog veel edeler gelaat !
    Dat Christus als Jood zwart was, mag ondertussen niemand meer betwijfelen. Het is nu nog even wachten tot een zwarte Sint de kinderen verwent met zijn blanke pieten.

  2. Dat de moordenaar die inreed op de kerstmarkt en verschillende kinderen doodreed, ook een BLM was, wordt verzwegen. Ook blijft het stil door zowel Biden, Harris als onze top Trump basher Soenens over deze zaak. Dus nu net, na deze aanslag van een BLM lid, met dit soort zaken uitpakken getuigt wel van heel weinig tact of het nu met geloof te maken heeft of niet.

Plaats een reactie

Delen