De Anglicaanse primaat Justin Welby (Photonews)

De Anglicaanse primaat Justin Welby (Photonews)

Cultuuroorlog

Anglicaanse Kerk: “Klimaatcrisis wordt grotere genocide dan Holocaust”

Damien Segers

Tijdens de klimaattop in Glasgow heeft de leider van de Anglicaanse Kerk de klimaatcrisis vergeleken met de Holocaust. Dat meldt BBC. Hij heeft zich sindsdien na kritiek verontschuldigd.

De Aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, heeft tijdens de klimaattop in Glasgow een controversiële uitspraak gedaan. Hij zei dat politici die niks ondernemen tegen de klimaatverandering in de toekomst negatiever zullen bekeken worden dan politici die de gruweldaden van het nationaalsocialisme lieten gebeuren. “Deze crisis zal generaties lang mensen doden. In de toekomst gaan we er niks meer kunnen aan veranderen.” Hij vervolledigde zijn betoog door te zeggen dat “klimaatverandering zal zorgen voor genocide op een oneindig grotere schaal dan de Holocaust“.

Het is niet de eerste keer dat de leider van de Anglicaanse Kerk politieke uitlatingen doet. Ondanks de tanende invloed van de Kerk, wiens leden overwegend conservatief zijn, nemen de leiders overwegend links-liberale standpunten in. De Anglicaanse aartsbisschop sprak zich eerder al negatief uit over “blankheid“. Hij steunt de Black Lives Matter beweging en zweerde zijn “blanke voordelen” af. Verder verklaarde hij zich te schamen voor de Britse geschiedenis. Daarnaast zei hij in 2018 dat God genderneutraal is. Tegenover immigratie staat de Kerk ook positief. Hij vindt namelijk dat Groot-Brittannië te streng is voor illegale immigranten “Wees vrijgevig en pas je aan aan de nieuwkomers om een diepere, rijkere manier van leven te creëren“, aldus de Bisschop.

Verontschuldigingen aangeboden

De Aartsbisschop van Canterbury heeft voor de beladen uitspraken zijn excuses aangeboden. Hij melde op Twitter dat hij de ernst van de situatie wou overbrengen, maar dat de vergelijking met de misdaden van de nationaalsocialisten een brug te ver ging.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

9 gedachten over “Anglicaanse Kerk: “Klimaatcrisis wordt grotere genocide dan Holocaust””

  1. Weet die vent niet dat de opwarming en afkoeling der planeet al een miljoenen jaren aan de gang zijnd cyclisch fenomeen is. Als die onverlaat beweert dat God “genderneutraal” zou zijn, waarom leerde Christus ons dan het “Onze Vader” en niet “Onze Genderneutrale” ? Wat een ketter !

  2. We kunnen rationeel het gebruik van fossiele brandstoffen verlagen, wat wenselijk is, het is immers verspilling. Maar om nu “geestelijken inclusief de paus” (en wat is die man waard ? niets, hij is een moron uit de oude tijd) te moeten gaan ‘geloven’ is er echt ver over. De aarde warmt op door een grotere instraling door de zon, en daar kunnen we niks aan doen. Bossen aanplanten, minder veeteelt, dat zal al veel oplossen.

  3. Ze moeten toch is dringend een leeftijdsgrens instellen in zo’n functies. Een duidelijker bewijs van dementie is er niet na zo’n uitspraken. Dat hij maar snel naar zijn fabrikant terugkeert om daar te gaan zeveren.

  4. Hij kan misschien aartsbisschop van een indonesische provincie worden . En daar voor wat meer zekerheid voor de christenen bewerkstelligen . in plaats van hier woke onzin te ertellen en de laatste christenen uit de kerken te jagen .

  5. Het wordt tijd dat ‘geestelijken’ zich enkel bezighouden met hun rijkelijk betaalde ‘job’ in plaats van zich te moeien met wereldlijke zaken waar ze geen verstand van hebben. Ze hebben zelfs geen basiskennis wetenschap. Blijf bij jullie boekjes, bende verkopers van onzin. Wie ‘gelooft’ die mensen nog, we leven wel in de 21ste eeuw ! Dit is het tijdperk van computers en wetenschap (wel niet de wetenschap van stompzinnige klimaat”wetenschappers(?)” die enkel hun eigen portefeuille willen vullen), en zeker niet van een of ander stompzinnig geloof !

  6. Zowel de katholieke als de anglicaanse kerk beseffen gewoonweg niet meer hoever ze van het gewone volk zijn afgedreven met hun extreemlinkse standpunten. Als er ooit iemand een rechtse, Vlaamse volkskerk opricht wordt ik meteen lid.

Plaats een reactie

Delen