Uncategorized

Boerenprotest op 1 december

Redactie PAL

Op woensdag 1 december zullen in verschillende Vlaamse steden boeren op straat komen. Dat heeft de boerenbond aangekondigd. De boeren voelen zich genoodzaakt om actie te ondernemen daar er nog steeds geen nieuw stikstofkader is.

Aanleiding van deze polemiek is het ‘stikstofarrest’ van 25 februari eerder dit jaar. Daarin had een rechter de vergunning vernietigd voor de uitbreiding van een kippenstal in Limburg. De rechter was de mening toegedaan dat het bedrijf teveel stikstof zou uitstoten. Dat zou schadelijk zijn voor het nabijgelegen natuurgebied. Die uitspraak had echter zware gevolgen. In afwachting van een nieuw stikstofbeleid lagen alle lopende aanvragen voor vergunningen stil. Het nieuwe stikstofkader stond gepland voor eind dit jaar, maar nu 2022 dichterbij komt is er nog steeds geen concreet wettelijk kader opgesteld.

Vlaams niveau blijft in gebreke

De Boerenbond zegt dat door het trage handelen van de Vlaamse regering de toekomst van duizenden bedrijven op het spel staat. Doordat geen nieuwe vergunningen worden goedgekeurd kunnen zij hun activiteiten namelijk niet langer op een goede manier organiseren. “Bedrijfsmodellen en toekomstplannen werden door het arrest van de ene dag op de andere onderuit gehaald en zelf een regeling voor vergunningen die binnenkort aflopen was niet mogelijk.”, stelt Vanessa Saenen, woordvoerder van de Boerenbond. Hoewel de Vlaamse regering beloofde om snel te handelen, staat het dossier al sinds mei stil en komt er voorlopig geen schot in de zaak.

Bezetting ringwegen

Op 1 december zullen zo’n 2000 tractoren deelnemen aan de geplande acties. Het is de bedoeling op rond 14 uur de kleine ringwegen rond Hasselt, Geel, Tienen, Roeselare en Gent te gaan bezetten, al is men niet van plan om de wegen volledig te gaan blokkeren. Toch kan men grote verkeershinder verwachten wanneer men rekening houdt met het feit dat een tractor ongeveer 10 meter lang is. “In totaal zou de colonne dus zo’n 20 kilometer bedragen.”, geeft Saenen nog mee.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Boerenprotest op 1 december”

  1. Ze moeten allemaal met een beerkar naar Brussel rijden en ze in het parlement leegspuiten of nog beter, bij deze nepregering hun privé woningen, dat zou pas een betoging zijn.

  2. De politie, de boeren, de ex-mijnwerkers, bijna iedereen staakt tegen deze Vivaldi regering. Nu nog even België zonder stroom zetten in de winter en dan doet de GANSE bevolking mee. Ik kijk er naar uit!

Plaats een reactie

Delen