Katholiek onderwijs tevreden met vernietiging eindtermen: "Belangrijke uitspraak voor vrijheid van onderwijs"

Lieven Boeve. Photo News

Uncategorized

Bouchez verzet zich tegen kernuitstap: “Verbaasd dat minister geen plan heeft om kerncentrales open te houden”

Anton Schelfaut

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dringt er bij federaal minster van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) op aan dat de levensduur van de twee jongste kernreactoren wordt verlengd. “Als de minister enkel gefocust heeft op plan A, een volledige kernuitstap, dan heeft ze een probleem”, waarschuwt hij in De zevende dag.

De federale regering, waar ook de MR deel van uitmaakt, moet binnenkort beslissen over een volledige kernuitstap in 2025. Daartoe zijn in het regeerakkoord drie voorwaarden opgenomen, maar die zijn volgens Bouchez niet vervuld. “We hebben geen zekerheid over de bevoorrading, we hebben geen zekerheid over de prijs en de gascentrales die gebouwd gaan worden, zullen miljoenen tonnen CO2 uitstoten”, hekelt hij.

“Minister Van der Straeten moet een antwoord bieden op deze drie voorwaarden en ze moet tegelijkertijd aan een alternatief plan werken dat de kerncentrales openhoudt”, aldus Bouchez. “Wat mij verbaast, is dat ik geen enkele informatie heb over dat plan B. Als de minister enkel op het plan A gewerkt heeft, een volledige kernuitstap, dan heeft zij een probleem met het regeerakkoord.”

“Geen politiek spel van maken”

Bouchez maakt zich sterk dat de twee jongste kerncentrales moeten openblijven. “Ik wil hier geen politiek spel van maken”, benadrukt hij. “Het is een technisch en wetenschappelijk dossier. Wij willen er alles aan doen dat België niet zonder stroom valt. Wij gaan niet vragen aan alle Belgen om een stroomgenerator en een jerrycan benzine te kopen.” 

Tot slot noemt Bouchez de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om de vergunning van de gascentrale in Vilvoorde te weigeren “terecht”. Hij wijst ook op een nieuw rapport van netwerkbeheerder Elia, waarin staat dat een volledige kernuitstap al in de winter van 2026 tot bevoorradingsproblemen zou kunnen leiden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Bouchez verzet zich tegen kernuitstap: “Verbaasd dat minister geen plan heeft om kerncentrales open te houden””

  1. Hoe liggen de verhoudingen tussen Bouchez enerzijds en de MR en OVLD en de andere Vivaldi criminelen anderzijds? Want met de Vivaldi criminelen wordt de levensnoodzakelijke energie onbetaalbaar voor de modale burger. We beginnen nu al volens nolens door de verhoogde energiefacturen onze spaarcenten op te stoken om ons te verwarmen.

Plaats een reactie

Delen