(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Christenen doelwit van jihadisten in Burkina Faso

Sonja Dahlmans

Volgens Kerk in Nood zijn 147 christenen op de vlucht voor jihadistisch geweld in Burkina Faso. Onder hen zijn ook vrouwen en kinderen.

Christenen uit twee dorpen op de grens tussen Burkina Faso en Niger zijn het doelwit van jihadistische groepen geworden. Ze zijn op de vlucht geslagen en nu onderweg naar Dori, een stad in het noordoosten van Burkina Faso. De groep bestaat onder andere uit (zwangere) vrouwen, kinderen en bejaarden.

De jihadisten zouden naar de dorpen trekken en belasting eisen in de vorm van geld of vee. Zij vragen daar aan de bewoners of zij christen of moslim zijn. Dit zou als doel hebben de christenen te kunnen vermoorden. “Als de eigenaren (van het vee) christen zijn, vinden de jihadisten het niet nodig om het vee te tellen. Ze willen niet alleen het vee meenemen, maar ook de christenen doden.”

Het zou ook gevaarlijk zijn voor sympathisanten om christenen te helpen. “Het is afschuwelijk, maar wanneer iemand ons onderdak wil bieden, is het duidelijk dat wij christenen zijn. Wij zouden dan het leven van anderen ook in gevaar brengen. Daarom slapen wij op ruime afstand van dorpen onderweg.”

Bisschop Dabiré uit Dori zegt angst te hebben voor de toekomst van zijn diocese. Tussen 2018 en 2019 zouden islamitisch jihadistische aanvallen met 250 procent zijn toegenomen. De bisschop heeft angst dat zijn diocese hierdoor afgesloten raakt van de rest van het land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen