Sammy Mahdi (CD&V)

Uncategorized

Diensten van Mahdi al 92 keer veroordeeld wegens niet aanbieden asiel

Wannes Neukermans

De asielcrisis in België woedt weer volop nu de winter er aan zit te komen. De opvangplaatsen zitten vol en honderden kandidaat-asielzoekers werden de afgelopen weken geweigerd aan het aanmeldcentrum. Noorgedwongen slapen ze op straat. In de periode tussen 29 oktober en 19 november werden de diensten van staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi (CD&V) al 92 keer veroordeeld voor het niet aanbieden van de mogelijkheid asiel aan te vragen. Dat blijkt uit een kamervraag van N-VA Kamerlid Theo Francken.

“Paars-groen ging het helemaal anders doen. Een jaar later slapen de mensen op de koude straatstenen. De linkse verwelkomingspolitiek faalt compleet. De winter komt eraan en de situatie gaat van kwaad naar erger”, reageert Francken. “Nu is Fedasil ook veroordeeld om een dwangsom van 10.000 euro per dag te betalen, omdat ze van de rechtbank de asielopvang in Spa moet afbouwen van 400 naar 200 plaatsen. Daarnaast blijkt vandaag in De Tijd dat Mahdi in het voorjaar duizenden private opvangplaatsen weigerde. Hij heeft de crisis zelf georganiseerd en de belastingbetaler betaalt de onervarenheid en linkse naïviteit cash.”

De arbeidsrechtbank heeft in de periode tussen 29 oktober en 19 november voor 92 asielzoekers een uitspraak gedaan op eenzijdig verzoekschrift, omdat ze geen opvang konden krijgen op de dag dat ze zich hadden aangemeld. De rechtbank legde de overheid daarbij een dwangsom op. Het kabinet-Mahdi benadrukt dat de 92 mensen van wie sprake intussen allemaal opvang hebben bekomen. De dwangsommen die de overheid moest betalen zijn dus niet langer opeisbaar. Bovendien heeft de arbeidsrechtbank ook verschillende verzoekschriften afgewezen, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Diensten van Mahdi al 92 keer veroordeeld wegens niet aanbieden asiel”

Plaats een reactie

Delen