Uncategorized

Eén jaar cel gevorderd voor ex-kabinetshoofd Sarkozy

Redactie PAL

In de zaak “les sondages de l’Elysée” heeft het Franse parket één jaar cel gevorderd ten aanzien van het vroegere kabinetshoofd van Sarkozy, Claude Guéant. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan favoritisme en misbruik van belastingsgeld. Hij is één van de 5 dichte medewerkers van Sarkozy waartegen procedures hangende zijn.

De zaak “les sondages de l’Elysée” is een procedure die al meer dan 10 jaar de gemoederen beroert. Nicolas Sarkozy zou hierbij, in de aanloop van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2012 heel wat peilingen besteld hebben die gekenmerkt waren door een bepaald favoritisme naar zijn kant toe. Hiervoor zouden astronomische bedragen betaald zijn, zoals 1,5 miljoen euro naar een peilingbureau genaamd Publifact. In totaal zouden 9 bedrijven meegewerkt hebben aan de plannen van Sarkozy.

Het is in 2015 dat Claude Guéant bij de procedure wordt betrokken, waarbij hij in 2016 officieel in verdenking wordt gesteld van medewerking aan favoritisme en het misbruiken van publieke gelden. Tijdens het presidentschap van Sarkozy was hij namelijk diens kabinetshoofd, waarbij hij dus op de hoogte was van de praktijken die aan de gang waren. Daarnaast wordt op dat moment ook Patrick Buisson in verdenking gesteld. Hij was het hoofd van Publifact en er werd hem ten laste gelegd dat hij zich zou verrijkt hebben met belastingsgeld.

In een reactie laat de advocaat van Anticor, de organisatie die in Frankrijk corruptie bestrijdt en de klachten tegen Sarkozy en zijn medewerkers neerlegde, weten blij te zijn met de vordering. “We hopen dat de rechtbank zwaar genoeg tilt aan de feiten”, stelt hij. “Vooral ten opzien van Claude Guéant en Patrick Buisson, die de uitvoerders waren van de orders die Sarkozy gaf.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen