Een Franse Gendarme, foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Een Franse Gendarme, foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk: 65 islamitische aanslagen verijdeld sinds 2015

Niels Geerinck

Sinds 2015 werden er 65 aanslagen uit islamitische hoek verijdeld. Dat meldt de Franse krant Le Télégramme. Bij de aanslagen in Frankrijk kwamen 263 mensen om het leven.

De Franse autoriteiten wisten de afgelopen 6 jaar ongeveer 65 terreuraanslagen op te doeken. Toch hadden er ook 21 nieuwe aanslagen plaats. In totaal lieten 263 mensen het leven bij de dodelijke terreurdaden. Uit de cijfers blijkt dat vier op de vijf daders de Franse nationaliteit hadden bekomen. Ongeveer één op vijf daders verbleven in het land, maar beschikten nog steeds over een andere nationaliteit, waaronder de Syriërs de kroon spannen.

Alarmerende dreiging

Steeds vaker zijn de ‘succesvolle’ daders volledig onbekenden voor de Franse inlichtingendiensten. Volgens de Franse autoriteiten is er een alarmerende dreiging vanuit de zogenaamde ‘lone wolves’, dat zijn daders die volledig autonoom hun aanslag voorbereiden en frequenter toeslaan, zonder daarbij een groot netwerk te betrekken. Deze trend gaat samen met een steeds sneller radicaliseren van de daders en het overgaan tot actie.

Veroordelingen voor terrorisme

Volgens Le Télégramme zullen er tussen 2021 en 2023 ongeveer 146 veroordeelden uit terreurzaken op vrije voeten komen, omdat ze hun straf hebben uitgezeten. Nog eens 700 andere geradicaliseerde gevangenen zitten momenteel vast voor andere feiten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen