(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

‘Groene’ Joe Biden bezoekt Europa met gigantische vloot wagens

Carl Deconinck

Amerikaans president Joe Biden is in Europa voor de klimaattop van Glasgow. Daar worden door de aanwezige regeringsleiders hoogdravende akkoorden getekend die beloven om de CO2-uitstoot te doen dalen. Joe Biden lijkt echter niet van plan zichzelf aan strengere normen te houden. In Rome en Glasgow zorgt hij op z’n eentje voor serieus wat uitstoot.

De Amerikaanse presidentiële delegatie lijkt nogal uitgebreid te zijn. Er rijden maar liefst 85 zware wagens mee met de president. Deze werden bovendien met vliegtuigen overgebracht vanuit de VS. Naast die gigantische vloot kwam er ook een staf mee van 800 medewerkers. Ook Obama tekent present. Online komt er dan ook heel wat kritiek op deze uitgebreide delegatie en bijhorende vloot. Zo groen lijkt het bezoek aan de top immers niet meer. Dat laatste was al langer duidelijk, want er komen zo’n 30.000 klimaatactivisten vanuit heel de wereld naar Glasgow. Nochtans kan alles perfect online gebeuren.

De Amerikaanse vloot landde in Rome om eerst de paus te bezoeken. Dat zorgde voor een pijnlijk contrast, want de huidige paus maakte er een punt van om met een zeer bescheiden wagen rond te rijden, een kleine Fiat 500L. Dat steekt fel af tegen de Amerikanen die in enkele dagen tijd meer uitstoten dan een bescheiden dorp. De Amerikaanse wagens zijn overigens niet bepaald groen te noemen. Het zijn vooral SUV’s, jeeps en bestelwagens.

De luxelimousine waarmee Biden zelf rondgereden wordt is The Beast. Dat is een zware dieselwagen met 244 pk die 10.000 kg weegt. Per liter diesel rijdt het 3,4 km. Gemiddeld stoot elke wagen in de Amerikaanse vloot 10 keer meer CO2 uit per gereden mijl dan de gemiddelde wagen. Alles samen zou het bezoek van Joe Biden een CO2-voetafdruk hebben van ongeveer 1 miljoen kg. Het grootste deel komt van de vier vliegtuigen waarmee Biden en co rondvliegen naar de klimaattop.

De vliegtuigen bestaan uit een zwaar aangepaste Boeing 747, de Air Force One, een identieke kopie die als lokaas moet dienen bij een aanslag of aanval, en twee enorme C-17 Globemastervliegtuigen die de zware wagens én helikopters uit Amerika mee vervoeren. Die jets braken ongeveer 24 kg CO2 uit per gevlogen mijl. Ter referentie, een gewone burger die het vliegtuig neemt stoot 0,16 kg uit indien die dezelfde afstand zou vliegen op een gewone lijnvlucht.

De reacties op twitter liegen er niet om. Iemand op Twitter reageerde met “decarboniseer dit”. Een ander trekt de vergelijking tussen de Franse koningin Marie Antoinette en de elite uit Washington. Ook het feit dat de wagens werden overgevlogen terwijl gewone burgers extra taksen mogen betalen om het vliegtuig te mogen nemen komt bij veel mensen verkeerd binnen.

https://twitter.com/darrengrimes_/status/1454393554634264582

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “‘Groene’ Joe Biden bezoekt Europa met gigantische vloot wagens”

  1. De kans dat de mensheid zichzelf vernietigd door de opwarming van de aarde is oneindig veel kleiner dan de kans voor een nieuwe wereldoorlog. En met de huidige leiders wordt die kans alleen maar groter. Ik vrees dat we 2050 niet halen.

  2. Het toppunt van hypocrisie.
    En dan verder maar zagen over “de kolencentrales” van China …
    Cumulatieve CO2 emissies van 1750 tot 2019:
    De hele wereld: 1.6 triljoen ton, China 220 miljard ton, USA 410 miljard ton. Dat terwijl de bevolking van China 4 keer meer is dan de bevolking van de VS. . . Om carbon neutraliteit te bereiken met de huidige inspanningen: heeft China 30 jaar nodig (tot in 2051), de USA 43 jaar (tot in 2064) . .. Per capita CO2 uitstoot: in China 7,5 ton, USA 24,5 ton. Een Amerikaan stoot 3 keer meer CO2 uit dan een Chinees.

Plaats een reactie

Delen