Honderden nieuwe IS-huurlingen arriveren in Nigeria

Archiefbeeld. Shutterstock

Uncategorized

Honderden nieuwe IS-huurlingen arriveren in Nigeria

Sonja Dahlmans

Huurlingen van de islamitische terreurgroep IS zouden zijn gearriveerd in Nigeria. Zij zouden van plan zijn om in de staat Borno aanslagen te plegen.

In de staat Borno, in het noordoosten van Nigeria, zouden militanten van IS zijn gearriveerd. Volgens Nigeriaanse bronnen plannen zij aanslagen op de gemeenschappen van Baga, Marte en Malam Fatori. De jihadisten van Islamitische Staat West-Afrika Provincie (ISWAP), een groep jihadisten gelieerd aan Islamitische Staat, zouden gevechtsklaar zijn. Zij zouden daarvoor hulp krijgen van ruim 200 huurlingen van IS uit Syrië en Libië.

De IS-huurlingen zouden zijn opgemerkt toen zij het vrijdaggebed deden in de regio van het Tsjaadmeer. ISWAP domineert deze regio al sinds mei, nadat jihadisten van Boko Haram waren overgelopen na de dood van hun leider. Samen met IS probeert ISWAP de macht in de staat Borno verder uit te breiden.

Destabilisatie

Destabilisatie van de nationale overheid en het leger door middel van aanslagen is onderdeel van de strategie van dergelijke terroristische groepen. Door instabiliteit te creëren, hoopt men uiteindelijk de macht te kunnen grijpen. Wanneer zij meer controle hebben, is het doel een islamitisch kalifaat te stichten waar de sharia leidend zal zijn.

Malam Fatori is een plaats in het uiterste noorden van Borno en is van strategisch belang omdat het op de grens ligt met Niger en Tsjaad. Ook in deze landen vinden regelmatig jihadistische aanslagen plaats. In de stad Baga pleegde Boko Haram in het verleden aanslagen. Internationale troepen uit Kameroen, Niger en Tsjaad hebben daar hun militaire basis. In 2015 vond er in de strijd tegen het jihadisme een bloedbad plaats.

Bedreiging voor christenen

Voor christenen in de deelstaat Borno vormt het steeds toenemende jihadistische geweld een grote bedreiging. Sinds 2015 zouden er al 11.500 christenen zijn vermoord in Nigeria. Ruw geschat komt dat neer op ongeveer 2.300 slachtoffers per jaar. Naar schatting zijn er 4 à 5 miljoen christenen ontheemd geraakt. Daarbij worden christenen ook in groten getale ontvoerd. 900 scholen in Borno werden tussen 2011 en 2014 door Boko Haram vernietigd. 176 leraars kwamen daarbij om het leven.

Bisschop Moses Chikwe gaf in een eerder interview aan dat christenen per definitie het doelwit van islamitische jihadisten zijn. Deze groepen willen namelijk een islamitisch kalifaat stichten, waarbinnen geen ruimte is voor religieuze diversiteit. Maar ook moslims zelf zijn het slachtoffer van dergelijke aanslagen. Het aantal christenen in Borno is groot, hoewel zij nog altijd een minderheid vormen in de deelstaat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Honderden nieuwe IS-huurlingen arriveren in Nigeria”

  1. Artikelen zoals deze verdienen het om zo wijd mogelijk te worden verspreid om het publiek maximaal te informeren. Dit leest men nooit in de reguliere pers, maar wanneer een of andere gestoorde autochtoon een aanslag pleegt op moslims wordt dit wel uitgebreid toegelicht en veroordeeld in onze media (bv. Nieuw zeeland). Bang voor polarisatie? Medeplichtig verzuim noemen ze dat.

Plaats een reactie

Delen