(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Inflatie op hoogste niveau sinds juli 2008

Belga Press Agency

De Belgische inflatie blijft de pan uit rijzen. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel. In november liep de inflatie op tot 5,64 procent, na 4,16 procent in oktober. Het gaat om de sterkste stijging van het prijspeil sinds juli 2008.

De grote toename is net zoals in de afgelopen maanden voornamelijk toe te schrijven aan de sterk gestegen energieprijzen. Energie kent volgens Statbel momenteel een inflatie van 46,4 procent. Elektriciteit is nu 41,8 procent duurder dan een jaar geleden. Aardgas is 116,4 procent duurder op jaarbasis.

Naast energieproducten valt op dat postverzendingen 18,1 procent duurder zijn geworden tegenover november vorig jaar. Maar er zijn ook producten en diensten goedkoper geworden. Televisies zijn nu bijvoorbeeld 10,1 procent goedkoper, software 8,7 procent en smartphones 6,5 procent.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedroeg 2,14 procent in november, tegenover 1,95 procent in oktober.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

Plaats een reactie

Delen