Uncategorized

Kabila en co. roofden Congolese staatskas leeg

Redactie PAL

De voormalige president van Congo, Joseph Kabila, zou tussen 2013 en 2019 meer dan 120 miljoen euro overheidsgeld verduisterd hebben, samen met zijn entourage. Dat brengt een onderzoek van 14 mediabedrijven aan het licht onder de naam “Congo Hold-up”, schrijft VRT NWS.

Kabila kwam aan de macht in Congo in 2001, nadat zijn vader werd vermoord. Daarna werd hij nog tweemaal herverkozen, waarbij zijn laatste termijn in 2019 afliep. Jarenlang waren er al vermoedens dat tijdens zijn regeerperiode grote sommen geld uit de staatskas verdwenen en naar zijn eigen fortuin gingen, al kon dit nooit bewezen worden. Het is pas nu, nadat 3.5 miljoen documenten van de Banque Gabonaise et Française Internationale (de BGFI, die grotendeels in handen van de familie Kabila is) konden worden ingekeken, dat concreet bewijs van de fraude wordt geleverd.

Bank en postbusbedrijf

In de grootschalige verduistering van publieke gelden werden vooral de bank BGFI en het postbusbedrijf Sud Oil gebruikt om geld door te sluizen. Ten eerste wordt de BGFI gelinkt aan de president van Gabon, Ali Bongo. Die richtte een filiaal van de BGFI op in Congo in 2010, waarbij heel wat aandelen gingen naar de zus van Kabila. Daarna ging de adoptiebroer van Kabila, Francis Selemani, de bank leiden. Sud Oil was daarentegen eerste een echt bedrijf, maar werd stilletjes aan omgevormd tot postbusbedrijf door een vertrouweling van Kabila. Zo werd het gebruikt als doorgeefluik voor verduisterd geld.

Het geld dat binnenkwam was vooral afkomstig van Congolese staatsbedrijven zoals de Centrale Bank (51.4 miljoen dollar) of het staatsmijnbedrijf Gecamines (20 miljoen dollar). Daarnaast ging ook geld dat door de VN werd betaald voor de tussenkomst in Centraal-Afrika verduisterd. Zo’n 6,8 miljoen dollar werd via de BGFI en Sud Oil doorgesluisd naar Kabila en zijn entourage. Van dit gigantische bedrag werd onder andere 80 miljoen dollar cash afgehaald en gebruikt om villa’s te kopen in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Kabila en co. roofden Congolese staatskas leeg”

  1. Iedere keer dat er een van onze ministers op officieel bezoek gaat in Congo slepen die vele milioenen euro’s mee om de “bevolking” te steunen. Als er dan al eentje is die rechtstreeks geld geeft aan een organisatie ter plaatse dan krijgt die gelijk op zijn donder omdat het niet langs de officiele kanalen passeert. Anderzijds vinden sommige organisaties dat we nog niet genoeg geven omdat we in de loop der tijden vele grondstoffen geroofd hebben, voornamelijk NGO’s die zich royaal verrijken. Slechts 2% van het gestorte geld komt ten goede aan de mensen die het echt nodig hebben
    Keer op keer komt het uit, dat de gewone congolees daar niets van merkt en in armoede moet voortploeterenen, omdat zoveel mogelijk in de zakken van de grote leiders verdwijnt, het was al zo ten tijde van Mobutu en dat is blijkbaar nog geen haar verbeterd.
    Dat is evengoed toepasbaar voor alle afrikaanse landen, dus die ontwikkelingshulp helemaal afschaffen is de boodschap, we kunnen dat vele geld beter aan onze eigen mensen besteden.

  2. En nu weten we waarom we Afrika moeten “compenseren” voor ons Leopold II verleden (wat trouwens niets te maken had met de Belgen… Congo was toe privé bezit van onze koning)… om de corruptie aldaar in stand te houden?
    En de slavernij tiert welig verder in Afrika anno 2021; zoals duizenden jaren voorheen trouwens. Misschien eerst daar iets aan doen voor we over het verleden beginnen verder te zeuren?

  3. Is al honderden jaren gaande… de familie van vier opeenvolgende Congolese (Zaïrese) vriendinnen deed dat ook. Een vader was zelfs verantwoordelijk voor het geldtransport tussen Kinshasa en Zürich.

Plaats een reactie

Delen