Extinction Rebellion tijdens een vorige actie

Uncategorized

Klimaatextremisten Extinction Rebellion bezetten zaterdag Wetstraat: “Tijd voor woede”

Wannes Neukermans

Komende zaterdag zal Extinction Rebellion een deel van de Wetstraat in Brussel bezetten. Ze willen op die manier halverwege de klimaattop COP26 in Glasgow protesteren tegen de “desastreuze politieke aanpak van de ecologische crisis”. Woordvoerster Marjolein Moreaux: “Onze bestuurders doen niet niks, ze verergeren de situatie net.”

In een persbericht dat Extinction Rebellion uitbracht, zeggen ze dat het “na jaren van betogingen, petities en klimaatspijbelacties, nu tijd is voor woede”. De klimaatbeweging plant daarom met #Time4Rage een nationale actie van ‘geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid’ in Brussel.

Groen-minister kop van jut

“De overstromingen in Wallonië en het laatste IPCC-rapport maken duidelijk dat de ecologische crisis onafwendbaar was”, aldus Moreaux. De klimaatextremisten hekelen enkele desastreuze beleidskeuzes van de Belgische regeringen. Volgens hen verergeren zij de ecologische crisis. Extinction Rebellion richt daarbij haar pijlen onder andere op de nieuwe gascentrales van Tinne Van Der Straeten (Groen). “Engie zal subsidie krijgen voor twee megagascentrales, voor 15 jaar. Zo stroomt meer dan 1 miljard belastinggeld naar extra CO2-uitstoot.”

Daarnaast vindt de klimaatbeweging de komst van e-commercegigant Alibaba naar de luchthaven van Luik en de nieuwe Ineos-fabriek in de haven van Antwerpen foute keuzes. Tijdens de actie op zaterdag 6 november zal Extinction Rebellion opnieuw volksassemblees organiseren. “Wij eisen de oprichting van een soeverein Burgerparlement”, aldus nog Moreaux, “waarin gelote burgers zelf de nodige maatregelen kunnen formuleren voor een sociaal rechtvaardige ecologische transitie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Klimaatextremisten Extinction Rebellion bezetten zaterdag Wetstraat: “Tijd voor woede””

  1. Wie deze activisten betaald en onderhoud is algemeen geweten, multinationals en financiële belangengroepen zoals Soros er een is. Zij hebben elk hun eigen agenda en willen ons gewoon eraan onderwerpen, iets waarin ze aardig aan het slagen zijn door de tweespalt die ze in onze samenleving drijven.

  2. Wetstraat ? is dat niet de ” neutrale zone ” waarin keihard opgetreden word ?
    Of mogen de gewone burgers / belastingbetalers die woedend zijn op dit zootje extremisten hun woede op die ” betogers ” ook komen uitleven ?

  3. Ik ben benieuw od deze extreem linkse manifestatie ook uit elkaar geklopt gaat worden door de Brusselse politie zoals dat gewoonlijk gebeurt met een vreedzame rechtse betoging. De vraag stellen is ze beantwoorden, NEEN dus.

  4. Ik neem absoluut afstand van de vaak ongefundeerde en elkaar napapegaaiende en scheldende klimaatskeptici. Waar het om de contraproductieve multikul gaat sta ik aan de rechterkant. Maar in het algemeen: laat radicaal rechts niet een zelfde type fout maken als eenzijdig links helaas vaak eveneens doet. Die gezamenlijke kardinale fout is het teveel voor de eigen parochie preken en krampachtig wegkijken van de andere kant van de medaille. Dus het weigeren in te zien dat bijna elk vraagstuk meerdere aspecten heeft. ‘Audit et alteram partem’ zeiden de oude Romeinen reeds ! Oftewel ‘Hoort ook de wederpartij’. Wil men dat kategorisch niet, dan komen we nergens. P.s. Onverhoopte moddergooiers neem ik op de koop toe, die imponeren me niet.

  5. Als we mensen willen blijven beschermen tegen de eeuwenoude destructieve gevolgen van het weer, moeten we de hoeveelheid goedkope energie die beschikbaar is in stand houden en vergroten, vooral voor de armen. Als u erop staat om de denkbeeldige klimaatdreiging te bestrijden, wees dan tenminste zo vriendelijk en fatsoenlijk om dat niet over de ruggen van de armen te doen door de energiekosten te verhogen, hetzij door ‘CO2-belastingen’ of op een andere manier.

  6. Laat ons inderdaad niet dezelfde fout begaan, die wij de andere zijde terecht verwijten.
    Scheldwoorden zijn geen argumenten en wie ze via digitale media hanteert zal zich er meestal voor hoeden dit ook in de openbare ruimte te doen.
    Meer nog dan fouten tegen de spellingregels stoort het gebrek aan onderbouwde argumenten. Oorzaak hiervan: de haast waarmee men te werk gaat en het niet nalezen van de tekst alvorens die te verzenden. Nalezen laat onder meer toe de zogenaamde correcties te ontdekken die de app ongevraagd en vaak ongemerkt aanbrengt.

Plaats een reactie

Delen