Tienduizenden mensen op straat in Barcelona tegen meer Spaans in Catalaanse scholen

Twitter (@aleixsarri)

Uncategorized

MR-voorzitter Bouchez over kernuitstap: “Onmogelijk om kerncentrales te sluiten in 2025”

Anton Schelfaut

Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wordt het “onmogelijk” om de kerncentrales te sluiten in 2025. Dat heeft hij gezegd in een interview met Het Nieuwsblad.

Met haar negatieve beslissing voor de gascentrale van Vilvoorde oogstte Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) applaus bij Bouchez, al heeft die laatste naar eigen zeggen niet de ambitie om zich te moeien in Vlaamse dossiers. “Maar die vergunning voor de gascentrale in Vilvoorde is een nationale kwestie. Het is absurd om twee gigawatt uit de kerncentrales – met een zeer lage CO2-uitstoot – te vervangen door nieuwe centrales die miljoenen tonnen CO2 uitstoten. Als Demir dat ook zegt, moet ik dan zeggen dat ze ongelijk heeft omdat ze van N-VA is en federaal in de oppositie zit?”

Verder wijst Bouchez op het regeerakkoord, waarin staat dat er “een ecologische, betaalbare oplossing moet zijn die de bevoorrading verzekert”. “Het is te gek voor woorden dat ik aan de groenen moet uitleggen dat CO2 slecht is voor het klimaat”, hekelt hij. “Op dit moment heb ik nog altijd geen antwoord gezien van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). We zitten tien dagen voor de laatste dag om te beslissen. Het is onmogelijk om de kerncentrales te sluiten in 2025.”

Engie

Volgens uitbater Engie kan de levensduur niet meer verlengd worden, maar dat kan Bouchez gestolen worden. “Het zal niet een Franse multinational zijn die in onze plaats beslist over de kernuitstap”, benadrukt hij. “Er zijn andere uitbaters van kerncentrales op deze wereld. Met EDF bijvoorbeeld kan er altijd een akkoord gevonden worden om de centrales uit te baten.”

De MR-voorzitter maakt zich dan ook sterk dat het nog niet te laat is om de levensduur van de kerncentrales te verlengen. “Technisch zitten we nog perfect op schema”, besluit hij. “Voor de administratieve procedure die daarbij komt kijken, niet meer. Maar het volstaat om de wet aan te passen om de kalender van de procedure aan te passen. Dat is wat de regering-Michel heeft gedaan in 2014.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “MR-voorzitter Bouchez over kernuitstap: “Onmogelijk om kerncentrales te sluiten in 2025””

  1. Onverantwoord voor klimaat en natuur, duur en overgeleverd aan de willekeur van buitenlandse niet democratische mogendheden, maar dit alles zijn geen argumenten voor groen. Hoe wereldvreemd kan deze regering zijn. Voortschrijdend inzicht geldt blijkbaar ook al niet in deze, dat is enkel weggelegd bij corona. Waarom geen referendum?

  2. Iedere Vlaamse en Waalse provincie een eigen kerncentrale met 8 kernreactors van de nieuwste generatie. Helaas is degene die het in België daadwerkelijk voor het zeggen heeft de Europese Unie. En daar krijgt u niet alleen te maken met het ‘gezicht’ (“boskabouter”) Frans Timmermans, maar meer met de man die het écht voor het zeggen heeft: de gevreesde (ook) Nederlandse Greenpeace activist (dankzij dure advocaten destijds vele jaren niet veroordeeld) Diederik Samsom. Iemand die kernenergiekunde gestudeerd heeft, en activistisch beroepshalve levenslang zwaar gesubsidieerd tegen kernenergie is geweest. Het is absoluut zeer dat kernenergie noodzakelijk is, daarmee wek je voldoende energie op om alternatieve brandstoffen te fabriceren: waterstof, maar ook synthetische brandstoffen als synthetisch aardgas, benzine, diesel. Met synthetische brandstoffen als deze kan zonder problemen de gas-infrastructuur voor industrie, bedrijven en privé behouden blijven, evenals de pompstations en de auto’s. Wat willen zelfs Nanuna en Greta nog meer? Alles beter dan giftige elektrische auto’s, kindslaafmijnwerkers voor kobalt etc.

  3. het zal niet een franse multinational zijn maar de franse staat, EDF is praktisch een frans staatsbedrijf. Als vlaamse overheid (de franse staat doet het ook) zou ik een kleine kerncentrale bouwen, misschien zelfs enkel een thermische centrale, als reserve en om expertise te behouden. Dat gaat goedkoper dan ze zeggen, in de jaren tachtig kostte een centrale 30 miljoen euro en nu zou die in
    Finland minstens 9 miljard kosten, 300 keer zoveel. Wie gelooft die mensen nog.

Plaats een reactie

Delen